Bővült a család

2024.08.29. 16:17

Kirepültek a családi fészekből a debreceni állatkert arafiókái

A madarak már majdnem teljesen ugyanúgy néznek ki, mint a szüleik. Az arafiókák három hónapon át cseperedtek a kulisszák mögött.

Haon.hu

Kirepült a családi fészekből az a három kék-sárga arafióka, akik az elmúlt három hónapot a kulisszák mögött töltötték szüleik gondoskodása mellett, számolt be közleményben a debreceni állatkert. A felnőttektől már csak rövidebb farktollaik és sötét szemük alapján megkülönböztethető, egyelőre ismeretlen nemű jövevények teljesen önállóvá legalább 6 hét múlva válnak, de már most látható a teljes család a papagájröpde-soron – írták.

debrecen állatkert ara papagáj
Az arafiókákat már a vendégek is láthatják
Forrás: debreceni állatkert

Veszélyeztetett faj a sárga-kék ara

A Dél- és Közép-Amerika esőerdőiben és szavannáin őshonos sárga-kék ara (Ara ararauna) rokonaihoz mérten is impozáns küllemű, köszönhetően nagy termetének és összetéveszthetetlen színezetének. Igen értelmes és jól tanítható, ugyanakkor rendkívül érzékeny, sok gondoskodást és játékot igénylő faj – erről az állatkert látogatói testközelből is meggyőződhetnek a kézszelíd hímmel, Chilivel való fotózkodás során, amelyre augusztus végéig még minden nap, szeptemberben és októberben pedig hétvégente lesz lehetőségük.

A fajt a természetben élőhelyének pusztulása és a nagymértékű illegális kereskedelem egyaránt veszélyezteti, így szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján és a washingtoni egyezmény (CITES) II. mellékletében – mutat rá a közlemény.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában