Mozdulj, Debrecen!

2 órája

A debreceni ovisok legyőzhetik a lúdtalpat a Mozdulj, Debrecen! új tornájával – fotókkal

Az egészségügyi szűrővizsgálatok szerint közel minden második gyerek érintett. Lúdtalptornával bővült a Mozdulj, Debrecen! programja, a részletekről hétfőn a Szent Anna utcai egészségfejlesztési központban számoltak be.

Kosztin Éva

Hétköznap délelőttönként gyógytornász foglalkozik a gyerekekkel

Forrás: Molnár Péter

A Mozdulj, Debrecen! mozgalom lúdtalptorna-programjának sajtótájékoztatóján Széles Diána alpolgármester emlékeztetett, a napokban ismertették a 2023/2024-es tanév iskolaegészségügyi szűrővizsgálatainak eredményét. – A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) több mint 13 ezer szűrést végzett, és azt láttuk, hogy a gyerekek 46 százaléka lúdtalppal küzd. Ez a probléma óvodáskorban még könnyen korrigálható gyógytornával, ezért erre adunk most lehetőséget a debrecenieknek: délelőttönként óvodás csoportoknak lúdtalptorna-foglalkozásokat nyitunk meg a Szent Anna utcai egészségfejlesztési központban – tájékoztatott.

lúdtalp torna, lúdtalp, mozdulj, debrecen, papp csaba, széles diána
A lúdtalptorna részleteiről Papp Csaba (balról) és Széles Diána beszélt
Forrás: Molnár Péter

Papp Csaba, a Daefi igazgatója a mozgás és a megfelelő talpboltozat jelentőségét hangsúlyozta. Rámutatott, a lúdtalp oka elsősorban a mozgásszegény életmód, aminek a megelőzéséért sokat tehetnek a szülők. – Érdemes speciális, egyenetlen felületű szőnyeget beszerezni, ami külön pontokon nyomja a gyerek talpát. A játszótérre is menjünk le minél gyakrabban ugrálni, mozogni, hogy kialakuljon a megfelelő izomzat – javasolta. 

A lúdtalptorna-jelentkezés menete

A Mozdulj, Debrecen! óvodások számára kialakított lúdtalptornájáról elmondta, hétköznap 10 és 11 óra között várják a gyógytornászok a 15-20 fős csoportokat otthon is elvégezhető gyakorlatokkal. Kiemelte, már él a foglalási rendszer, az intézmények a gondoskodovaros.hu honlapon tudnak bejelentkezni. Papp Csaba arról is beszélt, hogy az általános iskolásoknak is szerveznek lúdtalptornát keddenként 17 órától a Szent Anna utcai egészségfejlesztési központban. – Szeretnénk a továbbiakban nyitni az iskolák felé is, de egyelőre még csak felmérjük az igényeket. Ezekre az alkalmakra nem az iskoláknak, hanem a szülőknek egyénileg kell regisztrálni a gyereket – tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában