Programajánló

3 órája

A csillagászat őszi napját ünneplik Hajdúböszörményben

A Bocskai téren látványos csillaglest szerveznek a jeles nap alkalmából.

Haon.hu

A hajdúböszörményi amatőr csillagász közösség idén ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját, ennek apropóján közös csillagnézésre invitálják az érdeklődőket a Bocskai térre október 12-én, szombaton – olvasható a Facebookon. A 18 órától kezdődő eseményen többek között a Hold és a Szaturnusz távcsöves megfigyelése, holdfotózás, valamint lézeres csillagtúra is lesz. 

Az M45 Fiastyúk-nyílthalmaz. A csillagászati alakzat látható lesz szombaton is.
Az M45 Fiastyúk-nyílthalmaz. A csillagászati alakzat látható lesz szombaton is.
Forrás: Hadházi Csaba-archív

A szervezők fenntartják a jogot, hogy borús időben elhalasztják a rendezvényt. A részvétel ingyenes. 

Mi is a Csillagászat Napja?

Mint írták, a Csillagászat Napját (Astronomy Day) 1973-ban Doug Berger, az Észak-Kaliforniai Csillagászati Egyesület elnöke indította el. Célja az volt, hogy különféle teleszkópokat állítson fel forgalmas városi helyeken, hogy a járókelők gyönyörködhessenek a csillagos égboltban. A Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klubja, több mint 20 éve szervezi meg Hajdúböszörményben a Csillagászat Napját.

A csillagászat napja egy globális esemény, melynek célja a csillagászat iránti érdeklődés felkeltése és a nagyközönség bevonása a csillagok  megfigyelésébe. Ezen a napon világszerte csillagvizsgálók, planetáriumok, tudományos intézmények és csillagászati egyesületek szerveznek nyílt napokat, előadásokat, távcsöves bemutatókat és egyéb programokat.

A csillagászat napja nem egy fix dátumhoz kötött ünnep, hanem változó napon tartják, igazodva a Hold fázisához.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában