lánglovagok

2019.05.24. 08:21

Egykor és most: a polgári tűzoltó egyesület története

Ötven éve állították az emléktáblát a polgári tűzoltók egy vonulás közben balesetben elhunyt társuk emlékére.

Fotó: olvasói felvétel

A település legrégebb óta működő egyesülete az Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Bátorság, becsület, embertársunk megsegítése és az önfeláldozás jegyében, illetve ezeknek az elveknek a szellemében Polgáron 1891. április 19-én megalakították a Tűzoltó Egyesületet, 25 fővel. Az 1930-as években tűzmegfigyelő szolgálat működött a mezőgazdasági betakarítás időszakában. A fejlődést jelezte, hogy 1934 körül „Gizella” motoros szivattyúval bővült az egyesület felszerelése. A II. világháborút követően a szétzilálódott testületet újra kellett szervezni, pótolni a felszereléseket. Az 1950-es években kismotorfecskendőt, egy Csepel 130-as típusú tehergépkocsit, majd később egy Csepel D-350-es gépjárműfecskendőt kaptak.

Katasztrofális borulás

1968. szeptember 9-én egy kivonulás közben súlyos baleset történt. Riasztást kaptak Újszentmargitáról, hogy „Ég a búzatábla, menteni kell a kenyeret”. A vonulási raj egy Csepel D-350 tűzoltó gépjárműfecskendővel indult a tűzesethez. Már majdnem célt értek, amikor Újszentmargitára érve, a templom előtti kanyarban egy véletlen folytán a tűzoltó gépjármű felborult, benne az emberekkel, akik az árokba és padka részre estek. Lády László alhadnagy súlyos sérüléseket szenvedett, azonnal kórházba szállították, de életét nem tudták megmenteni. 42 éves korában elhunyt. Rajta kívül még másik 6 személy sérült meg, akik 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

A Csepel gépjármű
Fotó: olvasói felvétel

Ez az eset nagy törést okozott az egyesület életében. Az elhunyt tiszteletére 1969. július 8-án emléktáblát állíttatott a Hajdú-Bihar megyei Tűzrendészeti Parancsnokság.

A szervezési munka 1972-73 között javulást eredményezett. 1975-től 1990-ig Újtikos és Tiszagyulaháza önkéntes tűzoltó egyesülete is a polgári egyesületbe tömörült.

Pályázatok eredményességével folyamatosan gyarapították a felszereléseket, ezeket az eszközöket ma is használják. Az egyesület székhelye kezdetben a Községkert volt (mai buszmegálló területe), majd 1982-től a Fürdő u. 2. szám alatt tevékenykednek.

Az évek során több elnöke és parancsnoka volt az egyesületnek. 1975-től 2015-ig Béke Gyula látta el az elnöki feladatokat, ő még ma is segíti az egyesület működését. Napjainkban Kriston Péter elnök és Luczi Ádám parancsnok vezetésével tevékenykednek, 18 fős taglétszámmal. Feladataik közé tartozik a város közigazgatási területén előforduló kár- és tűzesetekhez való kivonulás a Tiszaújvárosi Hivatásos Tűzoltósággal együttműködve, valamint városi rendezvényeken a tűzoltó ügyeletet biztosítanak. Működésükhöz az önkormányzat minden évben támogatást ad, illetve igyekeznek szakmai pályázati támogatásból is biztosítani a fennmaradásukat, ezért évenként pályázatot nyújtanak be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség által kiirt felhívásra. A fejlesztések célja, hogy korszerűsödjön az önkéntesek felszerelése és a gyors szakszerű beavatkozáshoz rendelkezésre álljanak.

Az utánpótlást, szakköri foglalkozással, gyakorlatokkal próbálják vonzóbbá tenni, de ez nem könnyű feladat, mert a fiatalokban kevés a kitartás és az önkéntes munka nem vonzó számukra.

Csőke Vivien

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában