Összefoglaló

2023.07.07. 14:19

Közel 200 lakástűzhöz riasztották idén a hajdú-bihari tűzoltókat

Az első félév eseteit foglalták össze.

A füst miatt a legnagyobb riasztási fokozatú beavatkozás januárban volt, a debreceni Fényes udvarban

Forrás: Napló-archív

2023 első félévében 177 lakástűz keletkezett Hajdú-Bihar vármegyében, 16-tal több, mint 2022 első hat hónapjában – olvasható a katasztrófavédelem összefoglalójában.

Az idei év első nagy lakástüze február végén volt Debrecen-Józsán, ahol egy melléképülettel egybeépített épület égett. A debreceni hivatásos tűzoltók több vízsugárral oltották a lángokat és hűtötték vissza a szomszédos ház tetőszerkezetét, mert félő volt, hogy a hőterheléstől a tűz a szomszéd családi házra is átterjed.

Az első félévben keletkezett lakástüzekben szerencsére senki sem vesztette életét, míg a tavalyi év hasonló időszakának esetében már egy áldozata volt a lakástűznek.

A füst miatt a legnagyobb riasztási fokozatú beavatkozás januárban volt, a debreceni Fényes udvarban. Egy társasház földszintjén elektromos kapcsolószekrények gyulladtak ki. A debreceni és a hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók a lángokat porral oltó készülék segítségével oltották el. Az épület jelentős mennyiségű füsttel telítődött. Az egységek átvizsgálták, és átszellőztették a társasházat. A házból tizenhét lakót menekítettek ki, ők melegedő buszban várakoztak, ameddig visszatérhettek lakásaikba. A tűzoltók további harminc lakás lakóját arra kérték, hogy zárkózzanak be. A mentőszolgálat három embert szállított kórházba.

A félév során naponta átlagosan kevesebb, mint egy otthonban csaptak fel a lángok. Ezekben az esetekben tíz ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. A korábbi évek statisztikája alapján, javult a Hajdú-Bihar vármegyei helyzet.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 25 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, továbbá a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület.

A 177 tűzzel érintett otthon közül csak egy házban volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt a vármegyébe 2023 első felében 23-szor hívták a tűzoltókat, kicsivel többször, mint egy évvel korábban. 17 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, nyáron is fenyegető veszélyforrásról van szó. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában