Ügyeleti hírek

2024.07.14. 10:58

Szén-monoxid miatt kellett kétszer is riasztani a debreceni tűzoltókat

Rengeteg dolga akadt a hajdú-bihari tűzoltóknak szombaton. Tűz, szén-monoxid és leszakadt faágak miatt is vonulniuk kellett.

Haon.hu

Szén-monoxid-érzékelő adott le jelzéseket egy nyílt égésterű kazán mellett szombaton Debrecenben, a Nap utcában. A város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik méréseket végeztek. A mérések kimutatták a szén-monoxidot a levegőben. A gázszolgáltató a kazánt ideiglenesen kizárta a rendszerből. A ház lakói nem sérültek meg – számolt be róla a katasztrófavédelem.

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő két helyen is
Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő két helyen is
Forrás: Napló-archív

Később Debrecenben, a Serház utcában egy vízmelegítő mellé kihelyezett szén-monoxid-érzékelő is jelzett. A debreceni hivatásos tűzoltók mérései itt is igazolták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. A ház lakóját további vizsgálatok céljából a mentőszolgálat kórházba szállította.

A kánikulában megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata is. A kéményben légdugó alakulhat ki, amely miatt a füstgáz visszaáramlik és szén-monoxid fejlődik. Ezért még nyáron is fontos a nyílt égésterű vízmelegítők mellett szén-monoxid érzékelőt működtetni.

A szén-monoxid mellett a tűz is gondot okozott 

Sárrétudvari és Báránd között három hektáron égett a tarló és hat körbála. A püspökladányi hivatásos tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat.

Kerti főzés tüze terjedt át a kerti növényekre és a szomszéd kertjére is Nyírmihálydiban, a Vasút utcában. A szomszédos területen mintegy nyolcvan műanyag láda is károsodott. A nyíradonyi hivatásos és a szakolyi önkormányzati tűzoltók két vízsugárral oltották el a lángokat.

Hetven négyzetméteren égett a gaz Hajdúböszörményben, a Nagy Bocskai szőlőben. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral avatkoztak be.

Szombat este háromezer négyzetméteren égett egy száraz, gazos terület Hencidán, az Arany János utca végében. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat.

Faágak törtek Debrecenben

Több faágat és fát távolítottak el a tűzoltók szombaton. Debrecen közelében egy lehasadt faág a fél útpályát elzárta. A debreceni Vaskapu utcában több fa is megdőlt, melyek veszélyeztették a közlekedést, ezért az egységek kivágták azokat. A Dézsi András utcában egy ötméteres ág egy járműre esett, motoros láncfűrésszel távolították el az ágat a debreceni tűzoltók. Később a Kossuth utcában vágtak le egy ágat a tűzoltók, mert az a járdára hasadt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában