Ez ám a segítőkészség!

2024.08.10. 07:00

Nem tud tétlenül ülni, ezért szabadidejében kutató-mentőként tevékenykedik a debreceni tűzoltó

Amikor a szolgálati idején kívül történt egy nagyobb káreset, Szabó Péter úgy érezte, ott kellene lennie, hogy segítsen. A tűzoltó ezért kutató-mentőként is segít, ahol tud.

Hajnal László

20240808 Debrecen Szabó Péter Bence tűzoltó őrmester. Fotó: Czinege Melinda CZM Hajdú-Bihari Napló

Senki nem vitathatja, hogy a tűzoltók erejükön felül teljesítenek. Amellett, hogy a tűzesetekhez kell vonulniuk, viharkárok esetén is őket riasztják, közúti balesetnél is jelen vannak, amikor beszorult embereket kell kimenekíteni a roncsokból vagy áramtalanítani a járművet, illetve valamennyi katasztrófa esetén azonnal útnak indulnak. A tűzoltói hivatás önmagában egy teljes értékű munka. Vannak azonban olyanok, akik dolguk végeztével sem érzik úgy, hogy elégedetten hátradőlhetnek. Közéjük tartozik Szabó Péter Bence tűzoltó őrmester, aki amellett, hogy a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos állományába tartozik, szabadidejének minél hasznosabb eltöltése érdekében önkéntes kutató-mentőként tevékenykedik. A Haon a Debreceni Tűzoltóságon látogatta meg a fiatal tűzoltót, aki arról beszélt portálunknak, mi motiválta arra, hogy a szabadnapján is más embereken segítsen.

Szabó Péter Bence tűzoltó őrmester gyermekkora óta erre a hivatásra készült
Szabó Péter Bence tűzoltó őrmester gyermekkora óta erre a hivatásra készült
Forrás: Czinege Melinda

Képtelen otthon ülni, amikor tudja, hogy mások bajban vannak

Szabó Péternek az édesapja is hivatásos tűzoltó, így a családi kötődés miatt kiskora óta az volt az álma, hogy felölthesse az egyenruhát. Egész életében erre a pályára készült, húszévesen szerelt fel, és azóta tűzoltóként szolgál. Portálunknak elmondta, a kollégáitól hallott arról, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportjába beléptek, amely önkéntes tűzoltó egyesületként is működik. Péter ekkor döntötte el, hogy csatlakozik az alakulathoz:

Amikor nem a szolgálati napomon történt egy nagyobb tűzeset vagy egy viharkár felszámolása, mindig nagyon frusztrált, hogy otthon ülök, ahelyett, hogy segíthetnék a bajba jutottakon. Ezért léptem be az kutató-mentőkhöz, hogy a szabadnapjaimon is tudjak segíteni

– mondta Szabó Péter. A tűzoltó esetében ez belülről fakad: muszáj mennie, amikor úgy érzi, szükség lehet rá. A szórakozást másodlagosnak érzi az életében.

Mind mondta, nagyon szereti a hivatását. Többen már az elejétől azt mondták neki, hogy túl lelkes, és majd egy év múlva másképp fogja látni. Aztán egy év elteltével is elhangzott, hogy majd jövőre. A kiégés jeleit azonban egyáltalán nem érzi magán.

Nyilván emberek vagyunk, és nem mondom, hogy nincs hatással ránk, amit néha látunk. Azonban a tűzoltóságon is a kollégákkal meg tudjuk beszélni a történteket

– mondta, hozzátéve a párkapcsolata is sokat segít az esetek feldolgozásában, mivel a kedvese is rokonszakmában helyezkedett el, szakápolóként dolgozik a debreceni klinikán.

Természetesen vannak napok, amik fizikailag is kimerítőek a számára. Debrecenben 2023-ban két nagyobb vihar is volt, az egyik esetben mindössze az első nap csaknem 350 bejelentés érkezett a tűzoltóságra. Mint mondta, a mentőcsapat akkor három napon keresztül folyamatosan úton volt.

A debreceni tűzoltónak lételeme a bajbajutottak megsegítése
A debreceni tűzoltónak lételeme a bajbajutottak megsegítése
Forrás: Czinege Melinda

Tűzoltók, orvosok, rendészek: belőlük áll a mentőalakulat

Több hivatásos tűzoltó is a mentőcsapat tagja, szeretik ezt csinálni, és nem sajnálják rá az időt. Egy nagyon jó kedélyű, összetartó csapatról van szó. A tűzoltók mellett több területről érkező, különböző szakmai tapasztalatokkal rendelkező tagok, így orvosok, rendészeti dolgozók is megtalálhatóak, így tökéletesen kiegészítik egymást, és az ismereteik is gazdagodnak. A tavalyi évben a mentőcsapat eszközállománya is gyarapodott: 

sikerült beszerezni egy hőkamerával felszerelt drónt, két nagy tartálykapacitású avaroltóval felszerelt quadot, így nagy kiterjedésű avartüzek oltásánál is be tudnak segíteni. A speciális eszközökkel képesek támogatni a hivatásos egységeket, így minél hatékonyabb lehet a kárfelszámolás. Folyamatosan részt vesznek különleges képzésekben is, ilyen például a drónpilóta vagy épp az alpintechnikai képzés.

A kutató-mentőcsoport minden olyan nagyobb esetekhez kivonul, ahol szükség van segítségre. Ahogy a 2023-as törökországi földrengés is idején útnak indultak a katasztrófa sújtotta területre, azonban Péter tagsága akkor éppen elbírálás alatt volt, így ő legjobb szándéka ellenére sem tudott a csapattal tartani. Jelentkezett a néhány hónappal későbbi, szeptemberi marokkói földrengés helyszínére induló mentőcsapatba is, azonban a kutató-mentőknek nem kellett beavatkoznia, mivel Marokkó nem kérte a nemzetközi segítséget, ehelyett mindössze humanitárius segítségnyújtást igényeltek.

Ugyanezt a bajtársiasságot éli meg a tűzoltóságon is. Mindezt nyilván fegyelmezett keretek között, hiszen a szabályokat be kell tartani, azonban azt látja, a tűzoltó társai egy lelkes és összetartó csapatot alkotnak. És, hogy mit üzen a fiataloknak? Szereljenek fel ők is a tűzoltónak, és csatlakozzanak a csapathoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában