Helyi közélet

2007.12.11. 07:04

Ahol felszabadulhat az ember

<p>Debrecen – Sok a gagyi, torz az értékrend: újat akarnak mutatni nemcsak a fiataloknak.Fekete Dávid 22 évesen a legfiatalabb alapító tagja a Hol-Tér Kulturális Egyesületnek.</p>

Muzsikus, színész, zsonglőrködik és az országban neki van a legmagasabb – kétméteres – gólyalába

 lányok dekoltázsa csodaszép onnan fentről – mosolyog a fekete szemeivel. Sötét, göndör fürtjei, megnyugtató, lassú hangja sok lányt levehet a lábáról. Ma még – mint fogalmazott – sodródik, tömérdek helyen szerepel.

A felsőoktatásról lemondott, mert nincs olyan hely, ahol azt tanulhatná, amit szeret: alternatív, kortárs előadó-művészeti technikákat. A színpadi játék közben vagy a hangszereken muzsikálva látszik, neki ez a szerelme.

– A családom elveszett báránynak tart. Sokáig harcoltam velük, míg elfogadták, hogy ilyen vagyok, s ezeket csinálom. A sors vezetett idáig. Hatévesen testnevelés tagozatra jelentkeztem, de elírták a nevem, így néptáncra kezdtem járni. Nagyon megszerettem. Később valami újat is akartam tanulni, ezért modern- és kortárstánc-technikákkal ismerkedtem. A barátaim többnyire hozzám hasonló hagyományőrző fiatalok, művészlelkek. Ellenkező esetben „megfertőzőm” őket. Az idén szeptemberben alakult Hol-Tér egyesületben barátaimmal szerveződtünk csoporttá.

Életem egyik meghatározó gondolata: csak úgy kaphatunk, ha adunk. Én az előadásaimon keresztül tudok sok embernek adni.

A Vojtina Bábszínházban a mosolygó gyerekarcok miatt szeretem a munkámat. Nem kell sokra vágyni, hogy megtaláljuk a boldogságot. Nem akarok gazdag lenni: egy „összművészeti” projektet szeretnék műhelymunkával és kísérletezéssel. Stúdiót, ahol felszabadulhat az ember.

Egyfajta „színházterápiát”. Nekem az jelent sokat, hogy már most megkeresnek a szakmából tanácsért, produkcióért.

 

A csángótól a modernig
A Hol-Tér Kulturális Egyesület tevékenységi köre: mindenekelõtt hagyományõrzés, kísérletezés és minden, ami ehhez kapcsolódhat. Tehát a magyar népi kultúra értékeinek népszerûsítése (moldvai csángó népzene, táncok), a nálunk és környékünkön élõ kisebbségek (például bolgárok) értékeinek bemutatása. A középkori és reneszánsz hagyományok, dalok, szokások felelevenítése. Mindemellett a mai mûvészeti irányzatok is szerepet játszanak tevékenységükben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában