Helyi közélet

2007.12.08. 10:58

Temetői hangulatban Ebesen

<p>Temetőt avattak és szenteltek szombat délelőtt Ebesen. A fiatal község lakói az utóbbi évtizedekben inkább a közeli Debrecenben és Hajdúszoboszlón temetkeztek. A korábbi helyi temetőt 26 éve felszámolták. &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-temeto_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<DIA alt="Ebes temető átadása 2007.12.08" height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ebes_temet__337___tad_sa_2007_12_08/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Ebes temető átadása 2007.12.08" src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Ebes község 1952. január 2-án alakult meg. Az ebesi temetőt 1981-ben számolták fel, melyben az utolsó temetés 1962-ben volt - tudatta az önkormányzat. Mint közleményükben szerepel, ezt követően az ebesi lakosok a hajdúszoboszlói és a debreceni köztemetőbe temetkeztek. Az önkormányzat 1997-ben a község rendezési tervében kijelölte az új temető helyét és programjába vette a temető építését.

169 millióból

Az előkészítés nem volt látványos és sokáig is tartott. Az elvégzett munka azonban lassan eredményt hozott, elkészültek a tervek, megszületett az építési engedély.

2005. november 18-án a Községgondnokság megkötötte a szerződést a községi temető építésére. A kivitelezésre a debreceni Stabil Mérnöki Iroda Kft, kapott megbízást. A beruházás költsége a tartalékkerettel együtt: 169 millió forint. A temetőt tervezte Rácz Zoltán építész.

Az ebesi temető a régió egyik legegyedibb tervezésű temetője. A bejárat két oldalánál virágos bolt, valamint kegyeleti bolt található. A kényelmes megközelítést, parkírozást biztosító több férőhelyes parkoló is elkészült. A kéthektáros terület, ha szükséges a későbbiekben ugyanekkora mérettel bővíthető. Nélkülözhetetlen volt, a több mint 6000 m3 föld a feltöltéshez, ami az esztétikai és a talajvíz elleni védekezés szempontjából is szükséges volt. A temető területén a gazdaságosság végett, a locsolásra külön vízhálózatot építtettek, fúrott kutakkal. A ravatalozóhoz vezető lépcső akadálymentesítését, nem a tervezett ”lépcsőjáró” berendezéssel valósították meg, hanem liftet szereltek be az épületbe. Ez nem csak a tolókocsihoz kötött mozgássérültek közlekedését biztosítja, hanem az idős, vagy más okból nehezen mozgó személyekét is.

Régen erre a környékre a kunhalmas temetkezés volt a jellemző, innen jött az ötlet, hogy a ravatalozó egy mesterséges dombon épüljön, így a régi hagyomány és a modern építészet ötvözetét láthatjuk.

Különleges hely

Az épület tetején a függőkert cserjékkel van díszítve.
A belső helyiség mennyezetét üveg, és kerámia cserepekből kirakott, mozaik műalkotás díszíti, mely az életutat szimbolizálja, melyet Rácz Zoltán tervező térítésmentesen készíttetett el a község számára. A mennyezeti mozaikot Bereczki Árpád és Bereczki Károly burkolómesterek készítették.
„Ez a Tejút-szerű égi folyam mindenkinek mást jelent, minden nézelődő máshogy magyarázza magának. Nem is bánom. Hiszen az életünk folyamát, születését, sodródását, fejlődését, színességét, hanyatlását, megfoghatatlan szétoszlását, a fényben való feloldódását próbáltam megjeleníteni, s ez mindenkinél más. Ezért nem tartozik hozzá magyarázat.” (Ezt írta Rácz Zoltán építész!)

Felajánlásokból is

A temető számára a lélekharangot Gombos Lajos őrbottyáni aranykoszorús harangöntő mester készítette el. Az 55 kilós harang anyag- és munkadíját az Ebes Fejlődéséért Közalapítvány fizette. A lélekharang 591 ezer forintba került, melynek összege a lakosság 1 százalékos személyi jövedelemadó felajánlásából gyűlt össze az alapítvány számláján.

A temető megvalósítását az önkormányzat saját erőből, pályázati források bevonása nélkül valósította meg. Mivel annyira szokatlan, hogy egy településnek ne legyen temetője, hogy az állami támogatások és pályázati források között nem található ehhez az alapvető szolgáltatáshoz forrás.

A temető műszaki átadására 2006. decemberében került sor. A szükséges szakhatósági engedélyek ez év májusában érkeztek meg. Ezt követően a feladatot a temető üzemeltetőjének kiválasztása jelentette, mely nem volt egyszerű, hiszen szem előtt kellett tartani az üzemeltetés színvonalát és egyben gazdaságosságát is.

2007. november 14-én tartott képviselőtestületi ülésén elfogadta az önkormányzat a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló rendeletét. Az üzemeltetést6 az Ebesi Községgondnokság Kft, a kegyeleti szolgáltatást a Hajdúszoboszlói Városgazdálkodási ZRt. Végzi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában