Helyi közélet

2008.04.16. 06:44

Iskolafrász

<p>Hogy a példa közeli legyen: amikor Halmosi Zsolt, korábbi megyei rendőrfőkapitányt ismét Szombathelyre szólította a felettes döntés, a családja még Debrecenben maradt. <STRONG>Szabó Katalin</STRONG> jegyzete</p>

Vállalta, hogy ő maga akár hetente átszeli az országot, csak ne kelljen a leányát és a fiát kimozdítani a jelenlegi iskolájából, osztályából. Senki sem akar rosszat a gyermekének.

Nem akar rosszat Debrecen önkormányzata sem. Bekalkulálták, hogy minden változtatás megrázkódtatással jár, s végül az ember a rosszba is beletörődik, ha tudja, hogy nincs más választása.

Bírálatot az az önkormányzat, és az a hivatal érdemel, amelynek már gyakorlata van az intézmények bezárásában, mégsem törekszik a lehető legkevesebb fájdalmat okozni. Ha csak annyit tenne meg, hogy idejében szól, mire készüljenek az érintettek!

Ha adna időt a feldolgozásra: a felnőtteknek a személyes döntések meghozatalára, a gyerekeknek hozzászokni a gondolathoz – egy szót sem szólhatnánk. De nem tették. Miért?

Talán azért, mert, ha sok idő van rá, másként is alakulhatnának a dolgok, mint eredetileg kitalálták?

Lehet, hogy kiderülne: bizonyos kérdésekre nincsenek jó válaszaik? Kiderülne, hogy létezik jobb megoldás? Ezt nem akarják? Mi másra gondoljunk?

Közeli példa persze akad másféle is. Van olyan gyermek, aki még nem fejezte be a 8. osztályt, de szülei már a negyedik iskolába járatják.

Csakhogy ez extrém eset, az okát ne is firtassuk. Az viszont okkal érdekelheti a Műhelytelepi iskolába járók szüelit: miért nem kaptak egy hetet sem, átgondolni, mi legyen ezután!

Az Újkerti Nevelési és Oktatási Intézményben tanulók családjai pedig még mindig gyanútlanok. Korrekt eljárás ez egy olyan városban, amely arra büszke, hogy a dolgok itt jobban mennek?

Két iskolával kevesebb

Hirtelen halál vagy lassú agónia vár a debreceni Mûhelytelepi iskolára. De meg vannak számlálva a hónapjai az újkerti általános iskolának is. Semmi új nincs ebben, az utóbbi hetek történései kifejezetten elõrevetítették.

A jelek szerint a hír csak azokhoz a szülõkhöz jutott el lassan, akiknek a gyermekeit érinti. A mûhelytelepiek a múlt csütörtökön tudták meg. A polgármester õszintén beszélt velük: õsztõl egyáltalán nincs iskola, vagy egyelõre tagintézmény lesz, s akkor késõbb szûnik meg. Hétfõn és kedden este pedig a szülõi értekezleten már alá kellett írni, hogy ki-ki akarja-e a gyermekét a papíron megnevezett iskolába küldeni, vagy más intézménybe viszi.

A szülõk nem terveznek tüntetést, nincs hangos tiltakozás sem. Néhányan a Naplóhoz küldött levélben teszik szóvá sérelmüket, mely szerint nagyon rövid idõt kaptak a rájuk váró további döntések meghozatalára. S hogy miért éppen a mûhelytelepire esett a választás? Azóta sem tudják. Olvassa el a részleteket...

 

Kapcsolódó anyagok:

  • Debreceni közgyûlés a mûhelytelepi iskola sorsáról
  • Terrorizálja osztálytársait a mûhelytelepi kisiskolás
  • Megyei angol verseny a mûhelytelepi iskolában
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában