Helyi közélet

2008.06.24. 12:41

Nyári vakáció helyett iskola?

<p>Hajdú-Bihar - A gyerekek is jár az iskolán kívüli pihenés, szükségük lenne arra, hogy az iskolai közösségen kívül és a szüleikkel is több időt töltsenek – mondta az oktatási bizottság elnöke, Szabó Gyula.<BR /></p>

„Nyári iskola” várhat azokra a diákokra, akiknek a felügyeletét és az étkezését a dolgozó szülők nem tudják megoldani, hiszen az alapfokú oktatási intézményeknek – ha igény van rá – kötelező ezeket biztosítani. A szülők nem ismerik lehetőségeiket, és elhiszik, hogy nyáron kimondottan az ő feladatuk gondoskodni gyermekeikről. Emiatt aztán több százezer „kulcsos gyermek” cselleng nyáron az utcákon, hívta fel a figyelmet az egyre súlyosbodó problémára a Magyar Szülők Országos Egyesülete (MSZOE).

Családi kötelékek

A pedagógusok és igazgatók nagyrésze felemelte szavát az ellen, hogy a jogosan járó nyári szabadságot kötelező ügyeletre cseréljék. – A közhiedelemmel ellentétben nincs annyi szünete a tanároknak, mint a diákoknak, hiszen a bizonyítvány osztással nekik még nem kezdődik a vakáció. A mindössze bő egyhónapos szünet pedig, azért fontos, hogy szeptemberben kipihent, felkészült tanárok álljanak a gyerekek elé, akik megfelelnek a kihívásoknak – hangsúlyozta a nyári szabadságok fontosságát Szabó Gyula, a debreceni oktatási bizottság elnöke és egyben az Epreskerti Általános Iskola igazgatója.

Ha finanszírozzák...

Megemlítette, már nem új keletű ez a probléma, hiszen tavaly is felvetették, de akkor sem értek el változtatást. – Ez csak akkor teljesíthető követelés, ha a szaktárca kötelezővé teszi, és biztosítja a forrásokat is hozzá, hiszen a szabadságokat ki kell adni, így a helyettesítést biztosítani kell. Egy szezonban ez Debrecenben akár 50 millió forintba is kerülhet, de azt nem várhatják, hogy ezt is az önkormányzat gazdálkodja ki – mondta.

Megemlítette, szerinte a fő problémát a családi kötelékek fellazulása okozza. Semmilyen tábor vagy napközi nem pótolhatja a szülő-gyermek kapcsolatot. A megyeszékhelyen idén nyáron közel 1300 diák vesz részt a napközis táborok programjain, két turnusban, emellett pedig számos városi és megyei szervezésű tábor várja a diákokat, mely megkönnyíti az szülők feladatát is.

- F. Á. -

Vidéken nincs rá nagy igény
Komádiban a családsegítő szolgálat szervezésében 40 gyermek és családja „gondját” oldják meg – ingyen, pályázati pénzből fedezik a nyári napközit. Ott napi háromszori étkezés és változatos programok várják a rászoruló kicsiket 6 héten át. Hajdúszoboszlón a Kovács Máté Művelődésiközpont szervezésében a Thököly Imre általános iskola biztosítja a felügyeletet a diákoknak június 30-tól augusztus 20-ig. Hajdúböszörményben a Fürdőkert és Szabadidő Központ szervezi már évek óta a nyári napközit, általában 40 gyereknek, napi ezer forintért. Polgáron viszont annyi gyerek sem jelentkezett napközis táborba, hogy egy csoportot indíthassanak, pedig a bőséges választékról már márciustól tájékoztatták a szülőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában