Helyi közélet

2008.10.01. 11:45

Életünk a négy fal között

<p>A lakáspiac kiszámíthatatlansága óvatosabbá tette a beruházókat is, akiknek egy-egy elhamarkodott áremelés, vagy akció, jelentős veszteséget okozhat.</p>

Budapest – Az őszi Lakásvásár tükrözi a piac visszafogottságát, a hitelpiaci környezetnek megfelelően a fejlesztők mérsékeltebb kínálattal jelentek meg 2008-ban.

Az Otthon Centrum szerint az új lakások piacán életbe lépő szabályozói módosítások a magasabb minőség felé mozdítják el a kínálatot, és az árakat. 
Megosztott a piac
A kiszámíthatatlanság óvatosabbá tette a beruházókat is, akiknek egy-egy elhamarkodott áremelés, vagy akció, jelentős veszteséget okozhat. Az értékesítések üteme a projektek életciklusától függően alakult, a projektek átadásáig átlagosan a lakások közel 80 százaléka talált gazdára, ugyanakkor a piac két szegmense megosztott.

Az alacsonyabb árfekvésű lakásoknál, ahol általában van előértékesítés, illetve kedvező fizetési ütemezés, a projekt indulásakor is jelentkezik egy komoly felfutás az értékesítésben.

A magasabb négyzetméter árú lakásokra jellemző, hogy az eladási számok az átadás előtti hónapokban a legjobbak, amikor az épület már fizikailag is bejárható. A visszafogottabb kínálat mellett a szeptember 12.-től életbe lépett szabályozás hozott még néhány jelentősebb változást.
A „benapozásról”
 A benapozási szigorítás. Ez a feltétel (február 15-én minimum 1 óra  napsütés egy lakóhelyiségben) jelentősen befolyásolhatja a telkek beépíthetőségének lehetőségét.

Bármennyire is kiemelkedő beépítési koncepcióval készül a tervező, nem biztos, hogy e feltétel betartása miatt mindenhova lesz lehetősége lakást kialakítani.

Az északi fekvésű lakások szinte eltűnhetnek a piacról, ill. az épületek közötti szűk távolságok előfordulása is minimálisra csökkenhet. Külön fürdőszoba és illemhely kialakítása a 2 lakószobás lakásokban.

Ez a probléma a fejlesztés tervezési szakaszában korábban többször felmerült egy –egy új projektnél, így örömteli, hogy a jövőben nem kell ezért harcot vívni a tervezővel és leginkább a fejlesztőkkel.

A vevők részéről elvárásként megfogalmazódó módosítás fejlesztői szempontból viszont extra költséget és területvesztést is jelent. Kínálati szempontból negatívum lehet, hogy eltűnhetnek a 37-42 nm-es 1,5 szobás, kis-kétszobás lakások - mivel ezekben nem lehet a két helyiséget külön kialakítani-, melyek árfekvés szempontjából a lakáskeresők körében kedvelt lakástípusok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában