Helyi közélet

2009.01.07. 13:28

Madárbarát lett a Gönczy Pál Általános Iskola

<p>Iskolánk a egy éve csatlakozott a Magyar Madártani Egyesület (MME) felhívásához, és az idei tanévben elnyertük a „Madárbarát Iskola” címet.</p>

A Gönczy Pál Általános Iskola diákjai már évek óta figyelemmel kísérik a környezetükben élő, felbukkanó madarakat. A Deák utcai épületünk előtt található Felsőjózsa egyik, ha nem az egyetlen „lakott” gólyafészke, melynek életéről is tudósítjuk az Egyesületet. Tervezzük, hogy e fészek közelében webkamerát telepítünk, melyen keresztül a világhálón megfigyelhető lesz a gólyacsalád élete.

A téli időszakban az iskola Rózsavölgyi utcai oktatóközpontjában saját készítésű, különböző típusú madáretetőket helyeztünk ki. Tavasszal madárodúkat raktunk ki és az iskolai gyakorlókertet is úgy alakítjuk ki, hogy megfelelő élőhelyet biztosítson tollas barátainknak. A fazekas műhely által készített cserép madáritatók a nyári forróságban biztosítják a felfrissülési lehetőséget a madarak számára.

 

Diákjain a tananyag keretében is megismerkednek a madárvédelem lehetőségeivel, a különböző fajokkal. A téli madáretetés nagyon jó lehetőséget ad arra, hogy olyan fajokat is megfigyelhessünk, amelyeket nyáron csak ritkán, esetleg szinte soha sem láthatunk. A madáretetés megéri a fáradságot és a némi „befektetett” költséget, mivel a télen kertünkbe szoktatott madarak nyáron a káros rovarok pusztításával hálálják meg azt.

Nem utolsó sorban a madármegfigyelés kiváló szórakozás, ismeretszerzési lehetőség is, nem beszélve arról, hogy a fajok védelmével aktívan is hozzájárulunk bolygónk élővilágának, sokszínűségének megőrzéséhez is. Az érdeklődőknek, és madárvédelmi kezdeményezésünkhöz csatlakozni kívánóknak néhány tanács:
A téli etetőhelyet naponta töltsük fel élelemmel.
A táplálék mennyisége igazodjon az időjárási viszonyokhoz. Annyi táplálékot helyezzünk ki, ami egy nap alatt elfogy.
A régi, átnedvesedett eleséget ki kell cserélni.
Rendszeresen tisztítsuk az etetőt, a szennyezett etető elősegítheti a betegségek terjedését.
Az állateledel kereskedésekben ma már több típusú madáretető készen is megvásárolható, ugyanitt beszerezhetők az etetéshez szükséges magkeverékek is.
A beköszöntött téli időszak jó lehetőséget biztosít mindenki számára, hogy a városban bekapcsolódjon a diákok által kezdeményezett mozgalomhoz, és reméljük, hogy Debrecenben minél több kertben, ház falán látható lesz a „Madárbarát Kert” vagy „Madárbarát Munkahely” stb. tábla.
További információk az iskola honlapján: www.gonczy-debr.sulinet.hu, illetve a Magyar Madártani Egyesület honlapján: www.mme.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában