Helyi közélet

2013.03.24. 10:53

Táblázat is segíthet a kockázat előrejelzésében

Debrecen - Korábban a GFR becslés közlése, ma az új beosztás országos gyakorlattá „emelése” segítheti a betegeket.

Debrecen - Korábban a GFR becslés közlése, ma az új beosztás országos gyakorlattá „emelése” segítheti a betegeket.A vese világnapja alkalmából tartott március 12-ei kerekasztal-beszélgetésen dr. Mátyus János, a DEOEC Nefrológiai Tanszékének orvosa arról tartott előadást, hogyan lehet a laborvizsgálatok során közölt paraméterekből előre jelezni a vesebetegség, illetve ahhoz kapcsolódóan a szív-érrendszeri betegségek kockázatát. Bevezetőjében előrevetítette, ha a helyzet nem javul hazánkban, akkor éveken belül utolérhetjük az USA-t. – Amerikában jelenleg a lakosság 14 százaléka szenved krónikus vesebetegségben. Ha Magyarországon is elérjük ezt a szintet, akkor hosszú távon nem a dialízisek vagy transzplantációk számának megugrása lesz a legnagyobb probléma, hanem hogy sokan azelőtt meghalnak, hogy diagnosztizálni tudnák a vesebetegségüket, az ugyanis megsokszorozza majd a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.

Korszakos jelentőségű

Mint mondta, ezért is volt korszakos jelentősége annak a DEOEC-ről 2006-ban indult, s mára országos gyakorlattá vált kezdeményezésnek, hogy a laborvizsgálatok során a becsült GFR (aktív vesefunkciót jelző paraméter) értéket is automatikusan jelzik a leleteken, s így a vesebetegséget akár a háziorvos is észreveheti. – A betegek felénél a csökkent GFR értékből, másik részénél pedig a vizeletbe került fehérje/kreatinin mennyiségéből lehet következtetni a vesebetegségre. Ez utóbbi sokszor „árulkodóbb”, mert egy alacsony GFR érték még nem biztos, hogy súlyos vesebetegséget jelez – tájékoztatott dr. Mátyus János. Hangsúlyozta: e két érték valamint a szív-érrendszeri halálozás egyes korrigált kockázati arányaiból kollégáival olyan táblázatot sikerült megalkotniuk (2012 februárjában publikálták), mely előre jelzi hogy, ha egy egységnyit romlik valamelyik érték, akkor milyen kockázati csoportba kerül a páciens, mire kell odafigyelni a kezelése során stb.

Ez a táblázat egyrészt a krónikus, másrészt az akut vesebetegség esetén is alkalmazható. Utóbbi – mint a szakember elmondta – kórházi körülmények, súlyos fertőzések vagy gyógyszerek miatt alakulhat ki.

- HBN–FÁ -


Három alapok

– Alapvetően három oka lehet az heveny veseelégtelenségnek:

1. Nem jut elég vér a vesékbe – ennek kezelése is lehetséges.

2. A vizeletelfolyással van a gond – ezt idősebb férfiaknál a prosztata megnagyobbodása, nőknél daganatok, vagy vesekő kialakulása okozhatja. Ezek kezelése is megoldott.

3. A legrosszabb az, amikor eredendően a vesében van a probléma.

Dr. Mátyus János hangsúlyozta: mindezeket előidézheti súlyos vérmérgezéses (szeptikus) állapot; gyógyszerek, amik eleve toxikusak vagy allergiát okoznak; okozhatják antibiotikumok, illetve olyan nem steril gyulladásgátlók is, melyeket százszámra lehet vény nélkül kapni különböző ízületi gyulladásos tünetek enyhítésére. Problémát okozhatnak például a CT-vizsgálatok során alkalmazott kontrasztanyagok is – tette hozzá, aláhúzva: épp ezért jelentős a táblázat, mert a két említett érték figyelembe vételével előre megjósolható a kockázat, s így megfelelő előkészítéssel, kezeléssel kivédhető!


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában