Helyi közélet

2013.05.10. 15:23

90 éves lenne Nánási Tóth Lajos

Hajdúnánás - Gyermekkora óta vonzotta a képzőművészet Nánási Tóth Lajost, aki országos ismertségre tett szert.

Hajdúnánás - Gyermekkora óta vonzotta a képzőművészet Nánási Tóth Lajost, aki országos ismertségre tett szert.A Hajdúnánási Móricz Pál Helytörténeti Gyűjtemény május 8-án emlékkiállítást rendezett az „ezerkezű mester”, Nánási Tóth Lajos születésének 90., halálának 25. évfordulója alkalmából. A kiállítást Sebestyén Miklós nyugdíjas gimnáziumi tanár nyitotta meg. Megnyitójában megemlékezett Nánási Tóth Lajos életútjáról.

Villanyszerelő és szobrász

1923-ban született Hajdúnánáson napszámos családban. 1945 után volt lehetősége arra, hogy szakmát tanuljon. Villanyszerelőként 1946-tól részt vett az ország újjáépítésében. Gyermekkora óta vonzotta a képzőművészet. Már 1953-ban szobrászkodott Miskolcon Csernyei Kaltenbach István szobrászművész tanítványaként. 1961-től festett folyamatosan. 1977-ben a Magyar Televízió „ Csak ülök és mesélek „ című sorozatában Vitray Tamás riportot készített vele. S a riport alapján országos hírre tett szert.

A Hajdúnánási Városi Tanács és a Művelődési Központ munkatársai mindent elkövettek, hogy megfelelően értékeljék Nánási Tóth Lajos művészetét, de minden fáradozásuk hiábavaló volt. Megérdemelte volna a "népművész" címet, mint amatőr szobrász és festő.

Ezerkezű művész

A Vitray-riport után több mint 100 kiállításon mutatta be a műveit a festészettől a kisplasztikáig, illetve köztéri szobrait. Készített elmés szerkezeteket is, melyek alapján az „ezerkezű és ezereszű” jelzővel illették.

Az Achim András utcában 1979-ben épített lakásában műtermet rendezett be, ahol negyedszázad termését helyezte el. Halála után özvegye gondozta a gazdag képzőművészeti és néprajzi gyűjtést, melyet a városra hagyott. Sajnos a hagyatékát széthordták és eladták. Az emlékkiállítás a magángyűjtők jóvoltából állhatott össze.

Köszönet illeti Buczkó Józsefet a Móricz Pál Városi Könyvtár és a Helytörténeti Gyűjtemény igazgatóját és munkatársait, hogy a 24. órában megszervezték az emlékkiállítást.

A kiállításon közreműködött a Hajdúnánási Nyugdíjas Klub alkalmi együttese: Tímári Balázs, Papp Mátyás és Kócsi Imre részvételével. Meglepetés volt a kiállítás népes résztvevői - Nánási Tóth Lajos tisztelői - számára, hogy egy rádióriport felvétele alapján Nánási Tóth Lajos hangját is hallottuk. 

A tárlat június 18-ig tekinthető meg.

HBN-TJ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában