Helyi közélet

2013.06.03. 11:38

Két szoba, 75 négyzetméteren

A legutóbbi népszámlálás idején száz lakásra 255 lakos jutott, 21-gyel kevesebb, mint tíz évvel korábban.

A legutóbbi népszámlálás idején száz lakásra 255 lakos jutott, 21-gyel kevesebb, mint tíz évvel korábban.

Hajdú-Bihar. Két szoba, összkomfort, 75 négyzetméteren - ilyen volt egy átlagos lakás a legutóbbi (2011. őszi) népszámlálás idején a megyében. A statisztikai hivatal elemzéséből kiolvasható, hogy az átlagos otthonok mérete három négyzetméterrel nőtt tíz év alatt. Az életminőségünk javulására utal, hogy tízből kilenc lakás komfortos vagy összkomfortos volt, miközben száz lakásra csupán 255 lakos jutott.

A népszámlálás időpontjában az otthonok 92 százalékában laktak, ami azt jelenti, hogy a regisztrált 230 ezer lakásból húszezer üresen állt. A nem lakott otthonok számát tekintve Vekerd végzett az élen, ahol az összes lakás 32 százaléka üresen tátongott. Ugyanakkor a Debrecen környékére történő mind nagyobb arányú kitelepülésre utal, hogy a megyeszékhelyet övező települések közül Bocskaikert, Hajdúsámson és Mikepércs lakásállományának a harmada-negyede 2001 és 2011. között épült.

A hajdú-bihariak röghöz kötöttségét mi sem jelzi jobban, mint, hogy a lakott lakások 97 százaléka volt magántulajdonban, és tízből több mint kilencben maga a tulajdonos lakott.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában