Helyi közélet

2013.09.30. 10:23

Hadd száradjon lábon!

Hajdú-Bihar - A napraforgó és a kukorica betakarítását sem siettetik a gazdák; figyelnek a költségekre.

Hajdú-Bihar - A napraforgó és a kukorica betakarítását sem siettetik a gazdák; figyelnek a költségekre.A napraforgó tonnájáért a tavalyi 130 ezer forint helyett 78-81 ezer forintot, a kukoricáért pedig az elmúlt évi 60 ezer helyett csupán 37-38 ezer forintot kínálnak a felvásárlók; nem csoda, hogy a gazdálkodók taktikáznak a betakarítással.

Spórolni kell

A cél mindkét növénynél az, hogy minél optimálisabb nedvességtartalommal kerüljön a magtárba, hiszen így megspórolható a szárítás költsége. Az árzuhanás hátterében nem feltétlenül a több termést kell keresni, hanem azt, hogy a tavaly megalkotott vis major törvénnyel sok felvásárló "megégette magát", ezért idén nem vagy alig kötöttek határidős ügyleteket.

A jelenlegi visszafogott áraknak egyedül talán az állattenyésztők örülnek, hiszen ahol 100-150 vagonnyi kukoricát a szabadpiacról kell beszerezni, ott bizony ezzel súlyos milliókat lehet megtakarítani. Ebben a helyzetben természetes reakció, hogy aki csak teheti, az betárolja a terményt; a kukorica például akár egy évig is gond nélkül tárolható, más kérdés, hogy sok gazdának legfeljebb bértárolásra van módja, ami persze megint csak növeli a költségeit.

HBN-PA


A tavalyi magas ár már a múlté

Hajdú-Bihar - A napraforgó és a kukorica esetében is kevesebb bevétellel kénytelenek beérni a gazdák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában