Helyi közélet

2013.10.21. 10:12

A káoszt konzerválná

Debrecen - A baromfi- és a sertéstartók még nem mondtak le az áfacsökkentésről.

Debrecen - A baromfi- és a sertéstartók még nem mondtak le az áfacsökkentésről.

Megyénk baromfi- és sertéstartói csalódottan vették tudomásul, hogy a jövő évi adótörvényekben nem szerepel a baromfi- és a sertéshús áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése, szerintük ugyanis minden észérv a fogyasztási adó mérséklése mellett szól.

- A csirke- és a pulykaágazatban 30 százalék, a tojásszektorban pedig 40 százalék a szürke- és a feketepiac aránya, a jelenlegi magas áfa pedig csak a káoszt konzerválná az ágazatban. Még vége sincs az évnek, de öt-hat hazai baromfifeldolgozó már bezárt és további csődök várhatók. Ez pedig jelentős mértékű létszámleépítéssel jár(t), ami nyilván nem lehet cél - vázolta a jelenlegi helyzetet Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke, akinek nincs kétsége afelől, hogy egy 22 százalékos áfacsökkentés a fogyasztói árakban is érezhetően megjelenne.

Hasonlóan vélekedik a sertéságazat kapcsán Erdélyi Zoltán, a Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója, aki emlékeztetett rá: becslések szerint évi egymillió sertés feldolgozásának nincs nyoma, tehát ha a politika rendet akar ezen a téren, akkor muszáj adót csökkentenie.

HBN-PA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában