Helyi közélet

2013.10.04. 17:47

Bihari polgármesterek tanácskoztak Magyarhomorogon

Magyarhomorog - Jó hangulatú és hasznos tanácskozásra gyűltek össze Magyarhomorogon a dél bihari települések polgármesterei, valamint azok a szakemberek, akik egy település gazdasági kérdéseivel foglalkoznak.

Magyarhomorog - Jó hangulatú és hasznos tanácskozásra gyűltek össze Magyarhomorogon a dél bihari települések polgármesterei, valamint azok a szakemberek, akik egy település gazdasági kérdéseivel foglalkoznak.

Barabás Károlyné helyi polgármester, mint házigazda azzal a céllal hívta meg társait Magyarhomorogra, hogy mondják el a térség Mezőgazdasági Startmunka program közfoglalkoztatási helyzete, bővülési lehetőségei, eszközök az értékesítési vonal fejlesztése terén szerezett tapasztalataikat.

Vitaindítójában az ez évi tapasztalatokból kiindulva a következő év startmunka program támogatására, a közfoglalkoztatás megőrzésére tért ki.

Tóth Attila, a HBM közgyűlés alelnöke a program keretében termelt javak értékesítésének lehetőségéről beszélt a jelenlévőknek.

Elmondta, hogy elsődleges feladat a munkahelyteremtés, az élhető település kialakítása. Amit megtermelnek, azt át lehet adni a közétkeztetésnek. Követelmény az egészséges élelmiszerek megtermelése. Ha a települések összefognak, egy bizonyos mennyiség létrehozása után már az árakat is meg tudják határozni.

Samók Gyula, Körösszakál polgármestere beszélt arról, hogy saját magunkat kell kihúzni a bajból, ez az út pedig ezen a vidéken a mezőgazdaság. Össze kell fogni, tudjuk, hogy mi történik az értékek létrehozása területén a szomszédos településeken. Segíthetjük is egymást.

Nagy Ernő Berekböszörményből már eredményekről számolt be. Nem volt könnyű a kezdés, mert sok esetben az embereket meg kellett tanítani, termelni. Szakemberek kellenek, aki tudja azt, hogy mit, mikor, milyen körülmények között érdemes az adott feltételek mellett termelni, vagy állatokat nevelni, mert a mostani generáció lassan már ezt nem tudja, ezt támasztotta alá Bakonszeg vezetője, Gara Péter is.

Vass Mária, Bojt polgármestere hangsúlyozta: Mindenki akar valamit, de így szétforgácsolódik minden. A megoldást abban látná, ha a települések egyeztetnének egymással.

Két szakember is érkezett a szomszédos Szlovákiából, akik a kisállattenyésztés lehetőségeiről tájékoztatták a megjelenteket.

Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője elmondta a jelenlévőknek, hogy a térségben sikertörténet volt a mezőgazdasági startmunkaprogram. Lassan elérjük, hogy a települések önellátóak lesznek növénytermesztés és állattenyésztés területén. Ha a települések komolyan veszik, e programot, szép eredmények lehetnek, akkor pedig növekszik a falvak népességmegtartó képessége a bihari térségben is.

A tanácskozás befejezése előtt megállapították, hogy igény van az összefogásra. Elhatározták a települések első emberei, hogy minél hamarabb összefognak annak érdekében, hogy ne forgácsolódjanak szét a tenni akarások. Közösen oldjanak meg feladatokat és a tapasztaltabbak segítik azokat, akik még csak most kezdtek e területen elindulni.

- Vmirjáncki József -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában