Helyi közélet

2013.11.04. 17:02

Sokat tesznek évek óta a szellem asztalára

Debrecen - Buda Ferenc, Veres András és Wilheim András kapja az idei Alföld-díjat.

Debrecen - Buda Ferenc, Veres András és Wilheim András kapja az idei Alföld-díjat.

Csokonai születése évfordulójának vonzásában évtizedek óta az irodalmi élet gyújtópontjába kerül Debrecen: az Alföld folyóirat szellemi bölcsőjéből kifejlődő irodalmi napok ezúttal november 6. és 8. között szólítja meg programokkal nemcsak a szakmabelieket, de az érdeklődő nagyközönséget is – ahogy azt korábbi híradásainkban jeleztük.

A hagyományokhoz híven a folyóirat ez alkalommal adja át éves elismeréseit: az idén Buda Ferenc, Veres András és Wilheim András veheti át az Alföld-díjat Aczél Géza főszerkesztőtől, november 7-én.

Buda Ferenc, a debreceni születésű, Kossuth-díjas költő a népi líra legnemesebb hagyományainak egyéni hangú megújításáért, természeti motívumokkal gazdagon átszőtt humanista költészetéért, a Hetek mozgalmában játszott szerepéért, a finnugor és ázsiai népek irodalmának autentikus fordításáért, debreceni ihletésű önéletírásáért kapja a kitüntetést – derül ki a szervezők közleményéből.

Veres András irodalomelméleti, illetve -kutatói munkájáért kap Alföld-díjat. A programfüzetben is olvasható méltatás szavai szerint egyebek közt „a 19–20. századi liberális eszmeiséget műveiben termékenyen megjelenítő és továbbgondoló írásaiért, a hazai irodalomszociológiai kutatásokban és a középfokú oktatási reformtervek kidolgozásában végzett meghatározó szerepéért, a modern textológia területén elért magas színvonalú eredményeiért” illeti őt köszönet.

Wilheim András a társművészetek felől érkezik a csütörtöki díjkiosztóra. Elismerésének indoklása szerint többek között gazdag és színvonalas zenetörténeti munkásságáért, az Új Zenei Stúdióban betöltött tevékenységéért, a korszerű zenetörténeti és zeneelméleti oktatásban végzett munkájáért, a Kurtág-életmű gondozásáért, esszéírói életművéért részesül Alföld-díjban.

HBN


Az Alföld-díjasok estjét november 7-én, csütörtökön tartják a Bakelit kávéházban (Kossuth u. 21.), 20.30-tól. A díjazottakkal Fodor Péter beszélget, közreműködnek a Csokonai Színház művészei: Csikos Sándor, Juhász Árpád, Vékony Anna

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában