Helyi közélet

2013.12.06. 14:46

Pénzügyekről versenyhelyzetben

Debrecen - A Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kara az idén negyedszer hirdette meg az Ihrig Károly Tanulmányi Versenyt - az IKTV-t - középiskolások számára.

Debrecen - A Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kara az idén negyedszer hirdette meg az Ihrig Károly Tanulmányi Versenyt - az IKTV-t - középiskolások számára.

A versenyt minden évben más-más tudományterület kiemelésével rendezik meg. Az idén a verseny a „Pénz-ügyes” – avagy: Gondolkozz, tervezz pénzügyes fejjel! Mozogj otthonosan a pénz világában!” volt a verseny mottója.

A versenyre olyan mindennapi életben hasznosítható ismeretek megszerzésével kellett felkészülni, mint például: a versenyzők hogyan finanszíroznák felsőoktatási tanulmányaikat, melyik pénzintézet bankkártyáját választanák, vagy mibe fektetnének be. A verseny tehát nem annyira a hagyományos iskolai tananyag ismeretének felmérését szolgálja, a cél inkább az, hogy a diákok betekintsenek egy-egy tudományterületbe (most a pénzügyek világába), megtapasztalhassák van-e affinitásuk annak műveléséhez.

Az idén különösen megnőtt az érdeklődés az IKTV iránt, hiszen 46 csapat nevezett be az ország különböző részeiről - Kaposvártól Sárospatakig - a versenyre. A december 6-i döntőbe a legjobb hat csapat kapott meghívást, akik Miskolcról a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumból, Szolnokról a Vásárhelyi Pál Közgazdasági Szakközépiskolából, Egerből a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumból, Tiszafüredről a Hámori András Műszaki Szakközépiskolából és Debrecenből a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumból és a DE Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolából érkeztek a megmérettetésre.

A versenyzők először előzetesen elkészített pályamunkájukat szerepjáték, reklámfilm, Power Point-os prezentáció formájában mutatták be. Ezekből megtudhattuk, hogy a fiatalok melyik pénzintézet bankkártyáját tartják a legelőnyösebbnek, milyen hitelkonstrukciót javasolnának lakás vásárláskor, hogyan tervezik felsőoktatási tanulmányaik finanszírozását, hogyan készítenék el különböző rendezvények költségvetését.

A csapatoknak a szakirodalom áttanulmányozásából származó szakmai ismereteikről is meg kellett győzniük a szakemberekből álló zsűrit.

Az első helyet a szolnoki Kisgazdászok csapata szerezte meg, az egri Pénzügyesek és a miskolci Jövő reménységei csapat előtt.

A győztesek 10 napos nyugat-európai tanulmányutat, a második helyezettek Campus Fesztivál’2013. bérleteket, a harmadik helyen végzettek pedig számítástechnikai eszközöket nyertek. A verseny támogatói révén valamennyi versenyző kapott könyv- és különböző tárgynyereményt.

Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában