Helyi közélet

2014.03.27. 16:34

"Ki tanulja a nyelveinket?"

Debrecen - Ezzel a címmel nyert nemzetközi pályázatot a Debreceni Nyári Egyetem, amelynek keretében három „visegrádi” partnerükkel azt szeretnék kideríteni, hol és milyen módon tanítják a V4-es országok nyelveit mint idegen nyelvet Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban.

Debrecen - Ezzel a címmel nyert nemzetközi pályázatot a Debreceni Nyári Egyetem, amelynek keretében három „visegrádi” partnerükkel azt szeretnék kideríteni, hol és milyen módon tanítják a V4-es országok nyelveit mint idegen nyelvet Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban. A Visegrádi Együttműködés keretében végzett kutatásoknak az a célja, hogy pontos képet kapjon a négy partner arról, hogy hol és milyen intézményekben tanulják nyelvüket (ezek nem csak felsőoktatási intézmények lehetnek, hanem nyelviskolák, középiskolák, alapítványok és civil szervezetek egyaránt), kik azok a tanárok, akik itt tanítanak (milyen végzettséggel, képesítéssel tehetik ezt meg). A tervek között szerepel annak felderítése is, hogy milyen tankönyveket használnak az oktatás során, melyek elérhetőek az adott országban.

A szervezők mindenképp szeretnék, ha a kutatás közben tapasztalatcserére kerülne sor a szakemberek között, ezért nyáron konferenciát szerveznek Debrecenben a nyári nyelv- és kultúra kurzus ideje alatt. Minden országból 3-4 hozzáértő érkezik majd, illetve természetesen nagy számban vesznek majd részt a magyar nyelvet és kultúrát képviselők is.

A jelenlegi nyertes pályázat, amelynek nyitó találkozójára március elején került sor Debrecenben, egy későbbi hároméves projekt alapjául is szolgálhat, amely azt fogja vizsgálni, hogy a négy nyelvet hogyan és milyen keretek között oktatják a négy visegrádi országban.

– Sajnálatos, hogy a mai soknyelvű világban, az Európai Unió sokszínű világában a szomszédos országok keveset foglalkoznak egymás nyelvével. Remélem, ez a mostani együttműködés hasznos információkkal szolgál majd minden résztvevő számára – mondta el Szaffkó Péter ügyvezető.

A Visegrádi Négyek pályázatában megvalósuló kutatásnak természetes „velejárója”, hogy az intézmények kapcsolatrendszere bővül, és a tapasztalatok megosztása nagyban segíti egymás munkáját. Az első találkozón máris kiderült, hogy a kis nyelvek tanítása során sok közös probléma van, hiszen az egyes országokban nagyon hasonló az adott szituáció, amelyben a nyelvoktató intézményeknek működniük kell.

A Debreceni Nyári Egyetem természetesen további újdonságokkal készül a nyárra: idén – partneri kapcsolataikat kiaknázva – először elindítja hagyományőrző nyári táborait a diaszpórában élő magyar (származású) gyerekek számára, melyekben a Hortobágyot, illetve ősi kultúránkat tudják majd megismerni a résztvevők.

- Debreceni Egyetem -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában