Helyi közélet

2014.03.20. 16:07

Űrhajós a honvéd középiskolában

Debrecen - <em>„Hihetetlen boldogsággal tölt el, hogy feljuthattam a világűrbe, de legbüszkébb arra vagyok, hogy egykori parancsnokom Valerij Kubaszov a földet érésünket követően azt mondta: bármikor újra útnak indulna velem.”</em>

Debrecen - „Hihetetlen boldogsággal tölt el, hogy feljuthattam a világűrbe, de legbüszkébb arra vagyok, hogy egykori parancsnokom Valerij Kubaszov a földet érésünket követően azt mondta: bármikor újra útnak indulna velem.”

Farkas Bertalan dandártábornok, kutató, űrhajós volt a vendége a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégiumnak. 1980 májusára sokan emlékeznek, hiszen a híradások a Szojuz-36 űrhajó indulásával, világűrben töltött napjaival, érkezésével, s utasaival foglalkoztak leginkább. Farkas Bertalan, Valerij Kubaszov. Nevük, a róluk szóló felvételek, fényképek, hírek 34 évvel később is élénken élnek az emlékezetben.

Meghatározó élmény volt a honvéd középiskola diákjai és tanárai számára, hogy a nyugállományú dandártábornok maga mesélte el életének, szakmai pályafutásának történetét. Az űrkutatás múltja, jelene és jövője című előadássorozat részeként látogatott el a debreceni honvéd középiskolába, ahol a növendékek és katonai oktatóik katonai tiszteletadással fogadták az asztronautát.

Farkas Bertalan elmesélte a diákoknak, hogyan jelentkezett önként űrhajósnak, s választották ki az Interkozmosz programban a vadászpilóták közül. Beszélt a Kazahsztán területén található Bajkonur űrrepülőtérről, vagyis a Csillagvárosban eltöltött hónapokról, s arról, hogyan fogadta a hírt családja, amely szerint a többlépcsős kiképzési feltételeket is teljesítette, így felrepülhet a világűrbe. Az egyébként is izgalmas, több mint egy órás élménybeszámolót saját fotók és videofelvételek tették még színesebbé. A dandártábornok a világűrben végzett tudományos kutatómunkáról és kísérletekről, emellett sok személyes élményről, például az űrrakéta startjáról, a súlytalanság állapotában tapasztalt érzéseiről, az űrhajóban töltött – a hétköznapi ember számára alig felfogható – mindennapi tevékenységekről is beszámolt a hallgatóságnak.

Farkas Bertalan elmondta: bárhová utazik a Földön, mindenhol szeretet és tisztelet veszi körül. Az űrhajósok világszerte ismerik egymást, s összetartó közösségük életre szóló barátságok színtere. Megrendülten beszélt a mindössze néhány hete elhunyt egykori parancsnokáról és barátjáról, Valerij Kubaszovról. A volt szovjet űrhajós 1980 előtt már kétszer járt a világűrben, s ahogy azt bajtársa, Farkas Bertalan elmondta: tudása, tapasztalatai, emberi tulajdonságai, meghatározó és pótolhatatlan baráttá tették számára.

Farkas Bertalan végül a diákok kérdéseire válaszolva az űrkutatás jelenlegi eredményeiről is beszélt, s reményét fejezte ki, hogy nem ő marad az egyetlen magyar űrhajós, aki feljutott a világűrbe.

- Markovics Zita hadnagy -


Egy úr az űrből, avagy Farkas Berci a Gábor Dénesben

Debrecen - Farkas Bertalan hazánk egyetlen űrhajósa, aki 1980-ban nyolc napot töltött az űrben a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola tanulóinak tartott előadást szerdán Az űrkutatás múltja, jelene és jövője címmel.


Elhunyt Valerij Kubaszov orosz űrhajós, Farkas Bertalan partnere az űrben

Moszkva, 2014. február 20., csütörtök (MTI) - Elhunyt 79 évesen Valerij Kubaszov volt szovjet űrhajós, aki 1980-ban a Szojuz-36 űrhajó parancsnokaként együtt repült Farkas Bertalannal, az első magyar űrhajóssal.


Elhunyt Valerij Kubaszov orosz űrhajós - Farkas Bertalan méltatása

Moszkva/Budapest, 2014. február 20., csütörtök (MTI) - Hetvenkilenc évesen elhunyt Valerij Kubaszov volt szovjet űrhajós, aki 1980-ban a Szojuz-36 űrhajó parancsnokaként együtt repült Farkas Bertalannal, az első magyar űrhajóssal.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában