Helyi közélet

2014.06.24. 18:44

„Nem lehet mérőszalaggal lemérni”

Debrecen - A vízszolgáltatás eltérő díjai mögött eltérő adottságok is vannak.

Debrecen - A vízszolgáltatás eltérő díjai mögött eltérő adottságok is vannak.

Meglepőnek tartja az egységes vízdíj tervét Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt. veréigazgatója. Ahogy mondta, egyrészt igazságosabb lesz, másrészt viszont vannak aggályai.

– Eddig az volt az elv az árképzésben, és ez uniós irányelv is, hogy a közszolgáltatások teljes költségét érvényesíteni kell a fizetendő díjakban. Ha egységessé teszik a tarifát, akkor a fogyasztók egy része kevesebbet fizet majd, mint amennyi a szolgáltatás tényleges költsége, mások viszont annál többet. Nehéz kérdés, hogy mennyi legyen az egységes díj, egyelőre nem tudni, hogyan határozzák meg, és vélelmezhető, hogy a döntés nem szakmai, hanem politikai lesz – a szakember szerint.

Országosan igen nagy a szórás: 120 és 900 forint közötti köbméterenkénti vízfogyasztási díjat fizetnek a lakosok. Csakhogy senki sem tudja, ezekben a díjakban ma milyen költségelemek vannak beépítve. Ahol nagyon alacsony az ár, ott valószínűleg csak a közvetlen üzemeltetési költségekre van fedezet benne, és nincs pótlásra, fejlesztésre, nem számolnak az amortizációval. Ahol magas a vízdíj, ott pedig érdemes megnézni, milyen körülmények közt kell a vizet biztosítani: milyen mélységről felhozni, milyen technológiával tisztítani.

– Mindezek miatt nem lehet mérőszalaggal lemérni és összehasonlítani az egyes vízdíjakat! - véli Ányos József.

HBN

A teljes cikk a Naplóban!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában