Helyi közélet

2014.12.22. 12:43

Minden finomság belefér

Hajdú-Bihar - Hal, pulyka, gesztenye, töltött húsfélék, fasírt és káposzta: karácsony.

Hajdú-Bihar - Hal, pulyka, gesztenye, töltött húsfélék, fasírt és káposzta: karácsony.

December 20-tól hivatalosan is elérkezünk a karácsonyi hajrá finisébe. Ilyenkor már illik minden alapanyagnak, ami szükséges az ünnepi menühöz, a kamrában és a hűtőben sorakoznia; illetve a fejünkben „összeállni”. A karácsony attól is szép, hogy egyrészt hiába is ajánlgatunk olvasóinknak szentestére való ételeket, úgyis tudják maguktól, mert családi hagyományok által megtapasztalták, mit jó enni ilyenkor. Másrészt, és pont ez okból a karácsony olyan esemény, amelybe mindenféle finomság belefér.

Angliában tradicionálisan sült, töltött pulykából vagy más szárnyasból áll a menü, köretként krumplival és kelbimbóval tálalva, s utána az elmaradhatatlan puding az aprósüteményekkel. A finnek asztalán a heringet általában rozskenyérben sült sonka követi sült krumplikásával, az étkezést pedig mézes-gyömbéres süteményekkel zárják, s forralt borral öblögetnek. A görögök ekkor sütik a vaszilopitát, ami egy kenyérféleség, bele fémpénzt rejtenek, hogy aki megtalálja, szerencsés legyen. Az olaszoknál hagyományosan hal és karácsonyi kalács díszíti az asztalt. A lengyelek pedig úgy készülnek, hogy céklalevesből, mákos kalácsból és halból mindenkinek jusson. Erdélyben érdemes ilyenkor is megkóstolnunk az ottani tárkonyos leveseket.

Töltött káposzta, hal, halleves, bejgli, hókifli, mézes sütemény, rakott csirkemell, pulykasült, gesztenyés karaj – ilyesmi jut nekünk eszünkbe a karácsonyról, és valójában nem térünk el túlzottan a hagyományos ételeinktől, hanem vendégváró különlegességgé tesszük azokat.

A debreceni Csokonai Étterem séfje mindig gondosan összeállítja, mikor mivel várják a vendégeiket. Márton napja környékén libás, ezt követően kacsás ételek készültek a konyhájukon, most viszont a menü halászlevet, töltött káposztát, pulykacombot és sok egyéb között aranygaluskát ajánl.

– Minőségi alapanyagokból klasszikus fogásokat készítünk, talán ez a legfontosabb akkor is, amikor otthon várunk vendégeket – fogalmazott Kiss Ferenc séf. – Nem kell fenekestül felforgatnunk a receptjeinket csak azért, mert ünnep van; kerüljenek terítékre a jól bevált, magyaros ételek, de az nem baj, ha pici újítást tartalmaznak – folytatta. A körettel, a mártással, a raguval minden ételbe csempészhetünk valami nem hétköznapit, amitől megkapó lesz a látvány, a hangulat, így a házigazda bizonyosan pozitív visszajelzéseket kap.

– Szeretünk levessel vagy előétellel kezdeni, ezt a jó szokásunkat megtartva állítsuk össze a menüt. Hal, pulyka, sertés, ki melyiket kedveli válogasson.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában