Helyi közélet

2015.03.03. 18:52

Hiába non-stop az üzlet

Debrecen - Vasárnap lehet majd virágot venni, de az éjjel-nappali boltok egy része éjszaka bezár.

Debrecen - Vasárnap lehet majd virágot venni, de az éjjel-nappali boltok egy része éjszaka bezár.

Az új törvénynek megfelelően március 15-étől vasárnaponként a legtöbb üzlet várhatóan zárva lesz. A debreceni köztemető kapujában egy pavilonból virágot árusító olvasónk ennek kapcsán több ottani kollégája nevében azt kérdezte tőlünk, hogy a vasárnapi boltbezárás rájuk is vonatkozik-e.

Nyitva lehetnek

A kérdést továbbítottuk a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény szerint egy üzlet akkor tekinthető virágüzletnek, ha az 150 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel rendelkezik, és a keletkező árbevétel legalább kétharmada vágott virág (vágott zöld), illetve cserepes dísznövény értékesítéséből származik. Ebben az esetben vasárnap és munkaszüneti napokon 6 óra és 12 óra között nyitva tarthat, majd 12 óra után akkor fogadhat vásárlókat, ha a boltot működtető cég legalább 1/5 tulajdonrésszel rendelkező tulajdonosa, vagy segítő családtagja áll a pultban.

Amennyiben az üzlet 150 négyzetméternél nagyobb árusítótérrel rendelkezik, nem vonatkozik rá a 6 és 12 óra közötti nyitva tartás akkor sem, ha árukészlete virágokból áll.

Nappal igen, éjjel…

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi lesz 15-e után az éjjel-nappal nyitva tartó boltokkal. Mint megtudtuk, a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény a non-stop boltok többségét nehéz helyzetbe hozza. A jogszabály szerint ugyanis vasárnap kivételével, 6 és 22 óra között lehetnek nyitva a kiskereskedelmi egységek. Vagyis éjszaka nem. Nyitvatartási időn kívül kizárólag azok fogadhatják a vevőket, ahol maga a boltos, vagy annak családtagja árul. Ahol alkalmazott dolgozik, ott be kell zárni.

HBN-OCs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában