Helyi közélet

2015.03.05. 19:04

Telefonnal szavazhatnak a fontos kérdésekről a fiatalok

Debrecen - Ötleteiket, gondolataikat és kérdéseiket oszthatják meg a kormányzattal.

Debrecen - Ötleteiket, gondolataikat és kérdéseiket oszthatják meg a kormányzattal.

A „Rólad szól” program egy párbeszédsorozat, melynek célja, hogy meghallgassuk és meghalljuk azokat a kérdéseket, felvetéseket, problémákat, amik a fiatalokat foglalkoztatják – mondta a pénteki sajtótájékoztatón Schanda Tamás ifjúságpolitikáért- és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság által életre hívott rendezvénysorozat, május végéig összesen 24 helyszínen – ebből 5 határon túli városban– állomásozik, ahol a döntéshozók találkozhatnak a fiatalokkal, akik így el tudják mondani, mik az ők legnagyobb problémáik, milyen kérdéseik vannak a kormányhoz, a helyi vezetőkhöz, és milyen javaslatokat tudnak megfogalmazni azokon a területeken, amik érintik az ő életüket. – A beszélgetés megkönnyítése érdekében, a résztvevő fiatalok telefonok segítségével szavazhatnak a különböző kérdésekről, majd a roadshow-t követően, –a tapasztalatokat felhasználva– egy online párbeszédet kezdeményez a kormány, hogy minél több fiatalt bevonhassanak az akcióba. – Terveink szerint a nyár folyamán közel százezer fiatalt próbálunk megszólítani a virtuális térben – fűzte hozzá Schanda Tamás.

Közös cél

Széles Diána örvendetesnek tartja a kormány kezdeményezését, mely egybe vág Debrecen szándékaival is. – Mi is terveztünk egy ehhez hasonló párbeszédet: középiskolákba fogunk ellátogatni, ahol szeretnénk felmérni többek között azt, hogy a diákok mit gondolnak a városról, mit szeretnek csinálni, s egy olyan konzultációt elindítani, amit később fel tudunk használni a saját döntéshozó mechanizmusunkba – fogalmazott az alpolgármester, aki hasonló akcióként megemlítette az Ady-park rekonstrukcióját, melyet kimondottan ifjúsági parknak szeretnének fejleszteni.

– Felhívtuk a középiskolások figyelmét egy olyan ötletpályázatra, melyben saját maguk készíthettek „utca bútorokat”, amit később majd használhatóvá válnak. Nagyon jó elképzelések születtek, melyből leszűrhető, hogy a mostani generáció már nem modern, nagy terekben gondolkodik, hanem inkább kicsi, pár emberes beszélgetős zugokban – jegyezte meg Széles Diána, majd hangsúlyozta, bár életkor szempontjából közel vagyunk ehhez a generációhoz, mégis nagyon távol, hiszen teljesen másak a körülményeik, a napi életvitelük, ehhez azonban nekünk kell alkalmazkodnunk.

HBN–PÁTZ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában