Helyi közélet

2015.08.24. 16:19

Pszichózisban ragadhat a herbálos

Debrecen - A dizájnerdrog azért veszélyes, mert nem tudni, miből készül.

Debrecen - A dizájnerdrog azért veszélyes, mert nem tudni, miből készül.

- A praxisomban a dizájnerdrogok felfutása óta találkozom rendszeresen kábítószer-fogyasztókkal, korábban elvétve érkezett hozzánk néhány füvező – magyarázta érdeklődésünkre dr. Andrássy Gábor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának pszichiátere. – Amikor új szer jelenik meg, azt rögtön érzékeljük, mert akkor hirtelen sokan kerülnek hozzánk. Így volt ez három-négy éve az MDPV-nek rövidített hatóanyagú szer esetében is. Az utóbbi években azonban szinte kizárólag herbált, azaz szintetikusan előállított cannabisz-származékot, kristályt, s annak különböző változatait fogyasztók szorulnak ellátásra – fejtette ki. Hangsúlyozta, a herbál hatása a fűhöz hasonlít, azonban annál lényegesen karakteresebb, kiszámíthatatlanabb, s azért igazán veszélyes, mert nem lehet tudni, mi van benne.

– Tudomásunk van egyes szerek vesekárosító, epilepsziás görcsöket okozó hatásáról, melyek a kannabiszra egyáltalán nem jellemzők. Előfordulhat teljes zavartság, paranoiditás, utóbbi akár napokig is fennmaradhat. Sőt, rendszeres használat esetén egy pszichózisban is benne lehet ragadni, ami hónapokon át tartó pszichiátriai kezelést is igényelhet, rosszabb esetben szkizofrénia-szerű állapot alakulhat ki, mely kapcsán éveken át tartó kezelés szükséges – tette hozzá.

A szakember megjegyezte: amikor az internetes hirdetésekben az olvasható, hogy egy anyag nem illegális, abból nem következik automatikusan, hogy legális, és semmiképpen sem jelenti azt, hogy nem egészségkárosító.

Mint kifejtette, a szülők akkor vehetik észre, hogy a gyermekük fogyasztó lett, ha odafigyelnek rá. Feltűnő lehet, hogy a baráti kör megváltozik, növényi törmeléket találnak mosáskor a zsebben, esetleg nagyobb mennyiségű cigarettapapír van a gyermeknél.

A viselkedésében is lehet változás: indulatos, türelmetlen lehet, de a tanulmányi eredmény hirtelen romlása is árulkodó. A pszichiáter arra hívta fel a bulizók figyelmét, hogy soha ne hagyják magára „betépett”, berúgott, begyógyszerezett társukat!

HBN–SZZSL


A herbáltól a kokainig - A hajdú-bihari drogpiac térképe

Egyre kevesebb új pszichoaktív anyag jelenik meg a debreceni „drogpiacon”, ugyanakkor reneszánszát éli a fű és az amfetamin, de erősödik a kokain is. Forrásaink szerint körülbelül ugyanez lehet a helyzet a megyeszékhelyen kívül is, bár az újfajta szerek a kisebb településeken később ütik fel a fejüket.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában