Helyi közélet

2016.06.02. 15:55

A helynevek kutatóját díjazták

Debrecen - Dr. Póczos Rita adjunktus, a Debreceni Egyetem nyelvésze kapta a Kiss Lajos-díjat.

Debrecen - Dr. Póczos Rita adjunktus, a Debreceni Egyetem nyelvésze kapta a Kiss Lajos-díjat.

A Kiss Lajos akadémikus, nyelvészprofesszor emlékére 2005-ben az özvegye által alapított díjjal olyan 40 év alatti kutatókat tüntetnek ki, akik a magyar történeti névkutatás területén jelentős eredményeket értek el – ismertette Hoffmann István, a Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Intézetének igazgatója, a Kiss Lajos-díj kuratóriumának elnöke a díj átadásakor. Elmondta: a két-három évente kiosztásra kerülő elismerés alapja 3 millió forint, melynek előzi évi kamatát osztják ki.

Az idei díjazott dr. Póczos Rita aki 2000-ben a Debreceni Egyetemen szerzett német nyelv és irodalom-magyar nyelv szakos tanári oklevelet. Idén nevezték ki egyetemi adjunktusnak. Dr. Póczos Rita kutatói pályáját a történeti helynévkutatás határozza meg. Ez a tudományos érdeklődés már hallgatóként jellemezte őt: 1998-ban „Az Árpád-kori Borsod és Bodrog vármegye településneveinek nyelvi elemzése” című dolgozatával az Országos Tudományos Diákköri Konferencián első helyezést ért el. Tanulmánya továbbfejlesztett változata 2001-ben könyvként is megjelent. A kitüntetett kutatásai során kiemelten foglalkozik a víznevekkel, a Sajó, a Garam és az Ipoly víznévrendszerének nyelvi rétegeivel. A Kiss Lajos-díjat 2006-ban és 2008-ban is debreceni nyelvészek kapták.

HBN-OCs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában