Helyi közélet

2016.08.25. 09:43

Kap-e még valaki cafeteriát?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az adótörvények miatt a cégek már most elkezdték újragondolni cafeteria rendszerüket.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az adótörvények miatt a cégek már most elkezdték újragondolni cafeteria rendszerüket.

Alig néhány munkavállaló számíthat cafeteriára a következő egy év során: a kis- és középvállalkozások közel kétharmada ugyanis nem tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit – derül ki a K&H kkv bizalmi index adataiból.

A dobogósok

A pénzbeli jutalom máris a harmadik helyre lépett elő a juttatások között, amelyet az étkezési hozzájárulás és a közlekedési költségtérítés előz meg. A következő egy évben nagyítóval kell majd keresni a béren kívüli juttatást nyújtó vállalkozásokat. Tovább folytatódik a csökkenő trend, amellyel újabb mélypontot ért el a cafeteriát tervező cégek aránya. A felmérés eredménye szerint a következő egy év során a kkv-k mindössze harminchét százaléka kalkulál a béren kívüli juttatások valamelyik formájával, ami az elmúlt tizenkét év legalacsonyabb aránya.

Évi százezret

Bár továbbra is első helyen az Erzsébet-utalvány, amit a munkába járás költségeinek térítése követ, de mindkét elem népszerűsége jelentősen visszaesett, a pénzbeli jutalom azonban a harmadik helyre lépett elő a juttatások között. Ez egybevág a jövő évi adóváltozásokkal, amely szerint évi 100 ezer forintot lehet majd nyújtani a munkavállalónak kedvező adóteherrel, miközben az Erzsébet-utalvány és a közlekedési hozzájárulás kikerül a béren kívüli juttatások köréből” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. „A közlekedési költségtérítés népszerűsége gyakorlatilag 8 éve folyamatosan csökken, 2017-től ráadásul az e körbe tartozó helyi utazási bérlet már nem minősül béren kívüli juttatásnak – csakúgy, mint az Erzsébet-utalvány–, hanem az úgynevezett egyes meghatározott juttatások körébe fog tartozni, 49,98 százalékos közteherrel. Az üzemanyag-támogatás azonban továbbra is béren kívüli juttatás marad, mértéke jövőre 9-ről 15 forintra emelkedik kilométerenként” – tette hozzá a szakértő.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában