Helyi közélet

2017.03.27. 12:25

Lakótelepi autós „parkoló-keringő”

Debrecen - Részben sikernek, részben kudarcnak látszik a Sumen utcai parkolók fizetőssé tétele.

Debrecen - Részben sikernek, részben kudarcnak látszik a Sumen utcai parkolók fizetőssé tétele.

Január óta fizetni kell a parkolásért a belváros közelében található Wesselényi-lakótelep Sumen utcai részén és annak szervizútjain. Ennek következtében – tapasztalatunk szerint – most míg a fizetős részeken napközben általában csak harmadig-félig telnek meg a szerviz­utak és azok megállóhelyei, a közeli ingyenes részeken egymás hegyén-hátán, néha a forgalmat is akadályozva állnak az autók. Garázsok szinte egyáltalán nincsenek a területen.

Sokszor még a kukásautó sem fér el." Erdei János

A saját farkába harapó kígyó

– Átgondolatlan volt ez az intézkedés. Azt érték el vele, hogy a Wesselényi utcán lakók jelenleg szinte képtelenek leparkolni lakásaik előtt, mert az itteni helyeket idegenek foglalják el. Sokszor még a kukásautó sem fér el – panaszkodott a helyszínen Erdei János, aki abban a háromemeletes sarki épületben lakik, melynek egyik oldala az ingyenes Wesselényi utcára, a másik a fizetős Sumen utcára néz. Szerinte az egész lakótelepet egy egységként lenne szerencsés kezelni, vagyis vagy mindent ingyenessé, vagy mindent fizetőssé kellene tenni, különben ilyen káosz alakul ki. (Ő az előbbit tartaná jó megoldásnak.)

Egyik szomszédja, egy idős nő a lépcsőházban hozzátette, lakásának ablakából gyakran figyeli a Wesselényi utcán napközben helyet kereső, bolyongó autókat. – Azt is látom, amikor reggel megállnak a kocsik és diplomatatáskával a kezükben öltönyös emberek indulnak meg gyalog a belváros felé. Biztos arra dolgoznak valami hivatalban, de nem akarnak fizetni – jelentette ki.

Elégedetlen vállalkozók

Bementünk az épület Sumen utcai, fizetős részén található, automatizálással foglalkozó üzletbe, ahol egy, a nevét nem vállaló ott dolgozó fiatal férfi elmondta: autóval jár munkába és reggelente többnyire hosszú percekig tart, mire helyet talál a környéken. – Olyan is előfordult az utóbbi hetekben, hogy csak a lakótelep túlsó végén tudtam megállni. De nemcsak nekem rossz ez a megoldás, hanem a mi ügyfeleinknek is, akiknek most már parkolójegyet kell venniük ha itt, előttünk akarnak megállni – foglalta össze tapasztalatait.

Kolléganője, André Viktória azzal egészítette ki, hogy forgalmuk nem esett vissza az év eleje óta, de a magas parkolási díj miatt egyes ügyfeleik igyekeznek minél gyorsabban végezni náluk. Viszont így előttük most szinte mindig van szabad parkolóhely. – Ugyanakkor azt húzósnak tartom, hogy egy céges autóra vonatkozó parkolóbérletért évente 120 ezer forintot kér a város. Ez egy autóflotta esetében akár milliós tétel is lehet, ami sok – mondta.

A szomszédos Sumen utcai üzletben dolgozó Nagy Tamással az utcán találkoztunk.

– Mi, mint gazdálkodó szervezet nem vásároltuk meg a 160 ezer forintos bérletet, pedig 12-en dolgozunk itt. Annyi autóért nyilván nem fizetünk – számolt be. Úgy vélte, hogy az ottani parkolási problémákat egyrészt az egész lakótelep fizetőssé tételével, másrészt a vállalkozói parkolóbérletek árának jelentős, 30-40 ezer forintra csökkentésével lehetne megoldani.

Fizetve könnyebb parkolni

A debreceni polgármesteri hivatal a felvetésekre azt válaszolta, hogy a fizetős parkolási övezetbe történő bevonás pozitív hatású azok számára, akik ott laknak: könnyebben, komfortosabban tudnak parkolni.

A parkolókat üzemeltető DV Parking Kft. felmérései alapján korábban nemcsak a Wesselényi-lakótelep utcái, hanem a január 1-jétől bevonásra került többi közterület is folyamatosan zsúfoltak voltak.

Tapasztalataik szerint a Debrecenbe valószínűleg dolgozni érkező vidékiek és a megyeszékhely távolabbi részén élő, gépkocsival közlekedők foglalják el akár egész napra is a belvárosban, illetve annak szélén lévő díjmentesen használható várakozóhelyeket. Ezzel megakadályozzák azt, hogy például a Wesselényi-lakótelepen élők napközben vagy munkaidő után hazaérkezve parkolóhelyet találjanak a lakásukhoz közel – közölte a polgármesteri hivatal.

Kíváncsiak a véleményekre

Azt is megtudtuk a helyhatóságtól, hogy a Wesselényi-lakótelep egy részének díjfizetési övezetbe történő bevonásakor az önkormányzat figyelembe vette az ott lakók többségének véleményét. Felmérések alapján döntöttek a Sumen utca és szervizútjai mellett. Az azóta eltelt időszak azonban még nem releváns abból a szempontból, hogy a lakótelep további utcáin is fizetős legyen-e a parkolás, valamint az ott élők többségének hozzájárulása is szükséges újabb területek bevonásához – állította a város illetékese.

Hozzátette: az elkövetkező években megvalósuló beruházások – például a főpályaudvar építése – miatt várakozóhelyek fognak megszűnni. Az ennek következtében ideiglenesen jelentkező többlet parkolási igény egyes területeknek a fizetőövezetbe való bevonása nélkül még inkább ellehetetlenítette volna a Wesselényi-lakótelepen történő várakozást, elsősorban az ott élők számára – olvasható a polgármesteri hivataltól érkezett válaszban.

- Orosz Csaba -


Nem sokat hozott

A DV Parking Kft. tájékoztatása alapján a Sumen utcán és szervizútjain január 23-áig nem pótdíjaztak, csak figyelmeztettek. A parkolóautomatákból januárban bevételük nem volt. A Sumen utca és szervizútjai vonatkozásában eddig összesen 69 darab lakossági kedvezményes bérletet – 64 darab évest, 2 darab félévest és 3 darab negyedévest – értékesítettek összesen 398 ezer forint értékben.

Olcsóbban a lakásnál

Az önkormányzati rendelet értelmében azok részesülhetnek parkolási díjfizetési kedvezményben, akik a lakcímkártyájuk szerint állandó lakosok és saját tulajdonú, vagy általuk üzemben tartott gépjárművel rendelkeznek. Ez esetben a lakóhelyként megjelölt közterületen, vagy az első keresztutcákban, esetleg a lakóhellyel párhuzamos első utcákban 1 darab felszíni várakozóhelyet korlátlan ideig lehet használni.

Január 1-jétől a fizetőövezetben lévő közterületekre vonatkozó kedvezményes lakossági parkolóbérlet ára az eddiginek a felére csökkent, így az éves bérlethez most 6000 forintért lehet hozzájutni. A vállalkozások egységes tarifarendszer alapján vásárolhatnak parkolóbérletet Debrecenben, ebben az önkormányzat gyakorlata nem tér el a más városokban is alkalmazott eljárásoktól – ismertette a polgármesteri hivatal.

Új fizetős zónák

A közgyűlés határozata értelmében január 1-jétől a Wesselényi-lakótelephez tartozó Sumen utca és szervizútjai kerültek be az I-es díjfizetési övezetbe. Ezzel egyidejűleg az Abigél utca, a Berek utca, a Csapó utcai szervizút Pacsirta utca és Berek utca közötti szakasza, az Egyetem sugárútnak a Honvéd utca és Füredi utca közötti szakasza, a Malom köz, az Ókút utca, az Őszirózsa köz és a Serház utca is a díjfizetési övezet részévé vált.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában