Helyi közélet

2017.08.04. 13:54

Nemzetközi ifjúsági héttel kezdődött a baptista világtalálkozó Debrecenben

Debrecen - Ezen a hétvégén tartják a Magyar Baptisták 4. Világtalálkozóját a debreceni Főnix Csarnokban. Az esemény fő előadója Paul Msiza dél-afrikai lelkipásztor, a Baptista Világszövetség elnöke lesz. A találkozó jelmondata: Valami új született!

Debrecen - Ezen a hétvégén tartják a Magyar Baptisták 4. Világtalálkozóját a debreceni Főnix Csarnokban. Az esemény fő előadója Paul Msiza dél-afrikai lelkipásztor, a Baptista Világszövetség elnöke lesz. A találkozó jelmondata: Valami új született!

- Az esemény témaválasztásával hangsúlyozni szeretnénk az 500 éve történtek fontosságát, benne közösségünk egyik fő alapértékét, az újjászületés alapvető igazságát. Tudjuk, hogy valami új azért kezdődhetett el 500 éve, mert 2000 éve eljött Valaki, aki teljesen újat kezdett velünk, emberekkel. Bárcsak újat kezdene velünk az Isten 2017-ben is: újjászülne sokakat a Lélek által! Új hívők, új gyülekezetek, új döntések, új kapcsolatok, új intézmények, új események, új versek, új énekek, új szolgálatok születhetnének meg, amelyek örömöt, áldást és növekedést hozhatnak közösségi életünkben. A születés azt is jelenti, hogy ezeket nem tudjuk mi produkálni. Csak Krisztus jelenléte adhatja meg az igazi újat! Lelki embereket, lelki csodákat az Isten tud szülni, mi csak „bábáskodhatunk” a történések közepette. De micsoda öröm az Úr munkájában részt venni! – fogalmazott az esemény beköszöntőjében Papp János egyházelnök, a Magyar Baptisták Világszövetségének elnöke. Mint kiemelte, a találkozó jelmondatát megerősítendő minden, a héten Debrecenben született újszülöttet megajándékoznak.

Együtt lehetséges

A debreceni Sport Hotelben tartott sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a baptisták világviszonylatban is szorosan tartják egymással a kapcsolatot. A magyarok nemcsak a határon túliakra, hanem azokra is figyelnek, akik a különféle történelmi traumák során külföldre, így például Kanadába, Németországba „szakadtak”. Gergely István, a Magyar Baptisták Világszövetségének alelnöke az észak-amerikai szövetségből hozta üdvözletét.

Paul Msiza elnök kijelentette, hogy nagyszerű dolog a reformáció 500. évfordulóját ünnepelni, ilyenkor a Krisztusban hívő közösségek együtt örülnek. Mint fogalmazott, egyháznak tartják magukat, és az is maradnak. A legfontosabb célkitűzéseik között emelte ki a missziót, az evangelizációt, Isten dicsőítését és az egységet. Mint folytatta, egységes egyház kell. Az emberek szenvednek, sok a baj, ezért ha megosztottan végzik a munkájukat az egyházak, nem tudnak szembenézni mindezekkel.

Paul Msiza | MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Spirituális központnak nevezte Debrecent Komolay Szabolcs alpolgármester, s kiemelte, nem hiába fogalmazott úgy róla a miniszterelnök is, hogy másik főváros… Érseksége, két püspöksége és számos felekezete van, köztük a baptista, amely a város oktatási rendszerének és szociális ellátórendszerének is része. A város támogatását fejezte ki a továbbiaknak is.

- Ez nem protokolláris köszöntés, hanem komoly együttélés bizonysága – kezdte köszöntő szavait Fekete Károly református püspök. A testvérfelekezeti együttélésük bizonysága oktatási együttműködés megkötése is, emellett a püspök említett baptista díszdoktorokat és leendő doktorokat is, akiknek a jelenléte nélkülözhetetlen volt és lesz a városi hitéletben.

A találkozó programja a mabavit.hu oldalon érhető el.

HBN-BB

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában