Helyi közélet

2017.10.30. 16:15

Fókuszban a debreceni levegő

Debrecen - Évente tízezren halnak meg a probléma következtében Magyarországon.

Debrecen - Évente tízezren halnak meg a probléma következtében Magyarországon.

Harmadik állomásához érkezett az az országos programsorozat, melyet a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szervezett a hazai légszennyezettség csökkentése érdekében. A Belvárosi Közösségi Házban csütörtök este – sajnos meglehetősen csekély számú érdeklődőt vonzó – lakossági fórumon a résztvevők tájékoztatást kaptak a levegőszennyezés és a hazai levegő minőségének általános helyzetéről, megismerhették a környezetbarát fatüzelés módját, a házi és közösségi komposztálás gyakorlatát, valamint megnézhettek egy működő pellet és fa tüzelőberendezést is.

Jó a cívis levegő

Beszámolójában Sápi Réka környezetvédelmi referens az országos viszonylatban is jónak értékelte a cívisváros levegőminőségét.

A helyi levegő szerencsére mind a 2004-2015-ig tartó, mind a mostani, 2020-ra véget érő intézkedési terv követelményeinek megfelel."

A város levegője kisméretű szálló por, nitrogén-oxid, nitrogén-dioxid, valamint ózon esetében jó, míg kén-dioxid- és szén-dioxid-telítettség alapján kiváló minősítést kapott.

Tíz hónappal rövidebb

A debreceni önkormányzat 2008 március elsejével hatályon kívül helyezte a kerti avar égetésről szóló – addig az országos viszonylathoz képest enyhébb – rendeletét, így azóta a cívisvárosban sincs engedélyezve a nyílt téri égetés. Ez tetten érhető a légszennyezettségben is, hiszen a levegő minősége azóta a mérések alapján folyamatosan javuló értéket mutat.

– Debrecen levegőminősége országos viszonylatban is jónak számít. A város szerencsés helyzetben van, hiszen nálunk kevés alkalommal kell konkrétan riasztási fokozatot elrendelni. A tájékoztatási fokozat érvénybe lépése után rendszerint másnapra már ki is tisztul a levegő. Természetesen ezt a meteorológiai viszonyok befolyásolhatják – számolt be a szakember.

A program során elhangzott, Magyarországnak különösen érdeke, hogy megvalósuljanak a jogszabályi előírások, hiszen hazánkban évente – a mértékadó vélemények szerint is – legalább 10 ezer ember veszti életét a levegőszennyezés következtében, és az emberek átlagosan 10 hónappal élnek kevesebb ideig ahhoz képest, mintha teljesen tiszta lenne a levegő.

HBN–MSZ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában