Helyi közélet

2019.03.03. 18:34

Gyúrás, nyújtás, pödrés, ahogy a nagymamáink csinálták

Debrecen - A csigatészta az alföldi lakodalmak tyúkhúslevesének elengedhetetlen eleme, készítését egy bordázott táblácska és egy orsó segítségével sajátíthatjuk el. A tésztához nincs egyébre szükség, csak lisztre és tojásra. Ezeket össze kell gyúrni többször, majd nyújtani. Ezt is megtudtuk csütörtökön a Kismacsi Közösségi Házban, ahol a Nagyanyáink praktikái programsorozat jegyében csigatészta-készítő versenyt rendeztek az érdeklődőknek.

Debrecen - A csigatészta az alföldi lakodalmak tyúkhúslevesének elengedhetetlen eleme, készítését egy bordázott táblácska és egy orsó segítségével sajátíthatjuk el. A tésztához nincs egyébre szükség, csak lisztre és tojásra. Ezeket össze kell gyúrni többször, majd nyújtani. Ezt is megtudtuk csütörtökön a Kismacsi Közösségi Házban, ahol a Nagyanyáink praktikái programsorozat jegyében csigatészta-készítő versenyt rendeztek az érdeklődőknek.

A hagyományőrzés jegyében, a Nagyanyáink praktikái programsorozat keretein belül, csigatészta-készítésben mérték össze tudásukat a vállalkozó kedvű résztvevők csütörtökön a Kismacsi Közösségi Házban. Dolgos asszonykezek munkálkodtak azon, hogy a csigacsináló versenyen tésztáikból a lehető legszebb csigákat pödörjék, s közben beszélgettek, énekeltek, szórakoztak.

Esküvői előkészület

– Minden évben meg szoktuk rendezni a csigacsináló versenyünket, mindig nagy szeretettel csinálják az asszonyok. A csigatésztát elsősorban a lakodalmakhoz használták fel húslevesbetétnek. A hagyomány szerint a csigákat az esküvő előtti héten csinálták meg az asszonyok saját kezűleg, nem a boltban vásárolták meg, mint sokan manapság – mondta el érdeklődésünkre Varga Mihályné, a Macsi Nyugdíjas Klub vezetője. Hozzátette, sajnos a fiatalokat nagyon nehéz bevonni az efféle közösségi programokba, hiszen a tanulás és a munka rengeteg idejüket elveszi. A kisiskolások számára azonban még érdekes és szórakoztató tevékenység lehet a csigacsinálás, ők még érdeklődve figyelik az ilyen és hasonló hagyományokat.

Vizet ne!

– Egyáltalán nem nehéz megcsinálni, csak hozzá kell kezdeni. A tésztához mindössze lisztre és tojásra van szükség, nagyon fontos, hogy nem szabad vizet hozzátenni. Egy kilogramm liszthez tíz tojás kell. Ebből meggyúrjuk a tésztát alaposan, pihentetjük fél óráig, majd újra átgyúrjuk, és ezt megismételjük még legalább háromszor. Érzi az ember, akkor jó, amikor a keze alatt már jó kis selymes a tészta. Most már nagyon könnyű dolgunk van, mert van nyújtógép, nem kell a nyújtófával a tésztát nyújtogatni. Az elnyújtott csíkot egy deszkára helyezzük, amit egy speciális szerkezettel elvágunk. Fogunk egy csíkot, rátekerjük a kis pödörítőre, majd a bordára tesszük, és készen is van a csigatészta – avatott be a csigacsinálás rejtelmeibe Balássy Szabolcsné Ibolya, az Ondódi Margaréta Nyugdíjasklub vezetője.

Elmondta azt is, hogy a csigáknál az a lényeg, hogy ne legyen túl nagy, ha húslevesbe készítjük. Ám a csigatészta pörkölt mellé is kiváló, igaz, akkor vastagabbra nyújtva, nagyobb darabokat kell belőle készíteni. Fontos még, hogy szép sárga legyen, melyet a tojás minősége határoz meg. Az elkészült tésztát rögtön fel is használhatjuk, ám szárítás után, vászonzacskóban sokáig eláll a hűvös, szellős kamrában is.

Csigacsinálók klubja

Balássy Szabolcsné elmondta, Ondódon csigacsináló klub is működik. Minden héten csütörtökön összegyűlnek az asszonyok, s alkalmanként mindig más hozza el magával a gyúrt tésztát. A csiga mindig annak készül, aki a tésztát hozza.

– Amikor még hűvösebb az idő, nem tudunk a kertben semmit sem csinálni, így tavaszig ezzel foglalatoskodunk. Amikor pedig jön a jó idő, elkezdődnek a kerti munkák – mondta.

Díjazták a legjobbakat

Természetesen a nap végére az is kiderült, ki készítette el a legszebb csigatésztát. Az első helyezett Balássy Szabolcsné lett, másodikként Szilágyi Péterné, harmadikként Oláh Józsefné végzett. Ők oklevéllel és kisebb ajándékokkal térhettek haza. Az egész napos rendezvényt közös ebéd, színpadi produkciók és zenés mulatság is színesítette.

VK


[related-post post_id="4158200"]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában