deportálták őket

2020.02.27. 09:00

Emlékezés az áldozatokra

A méltó emlékezet mellett a múlt megismertetése is fontos, hogy tudják a fiatalok is, mi történt egykor a településen.

Fotó: Marján László

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján Nádudvar Város Önkormányzata megemlékezést és koszorúzást tartott kedden délután a Kossuth téren, a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltak emlékére állított emlékműnél.

Fotó: Marján László

Maczik Erika polgármester beszédében a nádudvari ártatlan áldozatokról is megemlékezett a február 25-ei hivatalos emléknapon. Ludányi képviselő akkori öngyilkossága, a 68, málenkij robotra vitt nádudvari ember, a település külterületére, Mihályhalmára deportált „rendszeridegen elemek”, vagy a fekete őrléssel megvádolt malomtulajdonos, Fútó Imre története, a földműves gazdálkodók meghurcolása mind-mind tanulságos, megrázó élmény, de a nádudvari embereket akkor sem volt könnyű egymás ellen hangolni, kellett hozzá az országos sajtó ereje is – idézte fel a korabeli történéseket a városvezető.

Az emlékműnél koszorút helyeztek el az önkormányzat, a közintézmények, a történelmi egyházak és a civil szervezetek képviselői. Az emlékezés virágait helyezte el Mecsériné G. Nagy Julianna is, akinek édesanyját húsz évesen hurcolták szovjet munkatáborba három évre, ahol bányában, majd a földeken dolgoztatták társaival együtt.

Marján László

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában