március 15.

2020.03.16. 07:43

Ágyú dördült a mártírok emlékére Nyíracsádon

Csendesen, méltósággal emlékeztek a hagyományőrzők március idusán.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Március 15-én délután a járványhelyzetre való tekintettel egymástól tisztes távolságban, mintegy kéttucatnyi érdeklődő várta a hagyományőrző huszárokat a település főterén álló Petőfi szobornál Nyíracsádon.

A Kassai Lovasíjász Iskola Bodnár törzsének helyi tagjai által néhány éve kezdeményezett rendezvény célja a megemlékezés mellett a korabeli katonai ruházat, fegyverzet bemutatása és a tiszteletadás volt. Szűcs Ákos hegedűszóval várta a huszárokat, majd a Himnusz közös éneklését követően Piránszki Nándor szavalatát hallgatták meg a térre látogatók.

Koleszár Ferenc korhű katonai ruhában tisztelgett, Piránszki Nándor Petőfi verset szavalt | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Komor Csaba református lelkipásztor a 95. zsoltár 1-7. versét olvasta fel, mely istendicséretre buzdít, majd így szólt az egybegyűltekhez: – Olyan hősökre emlékezünk a mai napon, akik meg merték szólítani az Istent, akik hittek benne olyan vészterhes időben is, amikor a nemzet szabadságának léte volt a tét – fogalmazott a lelkipásztor. Ezt követően díszsortűzzel és ágyúdörgéssel tisztelegtek a hősök emléke előtt. A tér másik oldalára vonulva a Lélekmadár című világháborús emlékműnél Eiben Tamás római katolikus plébániai kormányzó gondolatai után mécset gyújtottak a tiszteletadás jeleként.

Kedves Zilahi Enikő

Borítókép: Koleszár Tímea, Törős Attila, Horváth Noel, Koleszár Ferenc, Koleszár Árpád, Komor Csaba és Eiben Tamás az ünnepség végén

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában