járvány

2020.03.27. 12:42

Együtt-egymásért, vállvetve Tégláson

A kisvárosban jól érezhetően kisebb a forgalom, alig vannak emberek az utcán.

default

Fotó: ifj. Szabó Csaba

Vélhetően mindenki igyekszik betartani a koronavírus járvány terjedését lassító legfontosabb ajánlást: „Maradj otthon!” Az utcán lévők közül sokan szájmaszkban vannak és kesztyűben, bár a forgalomban részt vevők, és az utcán lévők legtöbbje dolgozik a legfontosabb teendők ellátásában. Az idősekről való gondoskodás hatványozott odafigyeléssel folyik.

Az önkormányzat minden 70 év fölötti lakost megkeresett, és lehetőséget ajánlott számukra, hogy naponta egyszer eljuttatják hozzájuk a meleg ételt.

Sőt, külön gondoskodnak azokról az idősekről, akik egyedül élnek, bevásárolnak nekik, elmennek a gyógyszertárba, ha szükséges, így ők is otthon tudnak maradni biztonságban.

Az országos eseményekkel összhangban, a rendeletekre azonnal reagálva, a város vezetése megoldott minden felmerülő változást, illetve ezek nyomán kialakult új helyzetet. A mostanra jelentősen megváltozott élethez önzetlenül alkalmazkodott a város legnagyobb élelmiszer üzlete, hétfő óta Téglás területén ingyen szállítja házhoz a megrendelt termékeket. Számos helyi civil felajánlás pedig egyértelmű megnyilvánulása a példaértékű összefogásnak.

A közösségi támogatás közvetítésére az önkormányzat létrehozott egy támogatási alapot, mert hamarosan sok téglási család kerülhet nehéz helyzetbe. Cégek és magánszemélyek utalhatják el felajánlásaikat, hogy ezzel is segítsék a rászorulókat. A nevelési és oktatási intézmények hatékonyan reagáltak az új kihívásra, bár a digitális távoktatás elején, hatványozott terheket viseltek. Az általános iskolában mostanra kiegyensúlyozottan folyik a távoktatás. A pedagógusok lelkesek, egymást segítik, és a szülői visszajelzések alapján elmondható, hogy az órák egyre jobbak. A gyerekek élvezik a tanulást, amihez a tanárok megtalálták a helyes módszertani utat.

A rugalmas átálláshoz hozzájárult az is, hogy a helyi internetszolgáltató cég a kialakult helyzet legelején felajánlotta, hogy ahol még nincs bevezetve, ott ingyen kiépíti az internetet.

Így mindenki be tud kapcsolódni az oktatásba, a tanulásba. A pedagógusok a szabadidő hasznos eltöltéséhez is ajánlanak alternatív megoldásokat, ezzel is segítve a szülőket, és a családokat.

Tégláson a szupergyors internet kiépítése megtörtént, így az online működés nem ütközik informatikai akadályba az élet semmilyen területén sem. Az itt élő emberek széles körben tudják használni az online lehetőségeket. Tégláson az aktuális óvodai beiratkozást online formában oldják meg. Ezen túlmenően, rendszeresen, és jelen esetben rendkívüli kiadásban is, megkapja mindenki a város lapját, a Téglási Krónikát.

Bajban ismerszik meg a barát, és bajban ismerszik meg minden ember. Az óvónők, dajkák, kisgyermeknevelők – tekintve, hogy ügyeleti rendszerben működik az ovi, és bölcsi – bevonhatóak a házi segítségnyújtásba. A gondozási központ munkatársai a jelentősen megnövekedett terheket összehangolt, türelmes munkában viszik nap, mint nap. A könyvtár és kulturális központ munkatársai online készülnek a költészet napra, és interneten tartják a kapcsolatot az olvasókkal és a kultúra iránt érdeklődőkkel, hiszen most a könyvek, a versek, az olvasás adta lelki kapaszkodók talán fontosabbak lehetnek a bajban, a bezártságban.

Vasárnap üresen maradtak a padok a református templomban, de 10 órakor az első élő online Istentisztelethez lehetett csatlakozni, mint ahogyan országszerte otthonaikból voltak együtt a keresztyén közösségek. A római katolikus plébános közösségi oldalon tette közzé, hol és hogyan lehet kapcsolódni misékhez, illetve a Katolikus Rádió alkalmait lehetett és lehet meghallgatni. A görögkatolikus parókus a zárt templomban végzi a szertartást, de ő is a közösségi oldalon ajánlja az élő közvetítések elérhetőségét, időpontjait, mindemellett az elmúlt időszakban többen hívták fel telefonon, hogy kerüljék a személyes kontaktust, illetve intenzívebbé váltak az e-mail váltások.

Mindhárom téglási történelmi egyház vezetője különös gondot fordít a napi igei üzenetek digitális felületeken való megjelenésére: közösségi oldalakon, honlapon.

A város lapjában mindhárman külön cikkekben fogalmazták meg gondolataikat, bátorító üzeneteiket, ami természetesen minden téglási családhoz eljut.

A tavasz közeledtével az otthon maradást az itt élők a kertben maradássá fordítják át, saját kertjében kertészkedve, hasznos, gyümölcsöző munkákat végezve, talán idő is gyorsabban, kellemesebben telik mindenkinek, az otthon termelt élelem pedig értékes erőforrás lesz a következő hónapokban. Erős, összetartó közösségben reményteli a jövő. Mert összességében az emberek a megoldást keresik, a hosszútávon eredményes utat, még akkor is, ha a jelenben meg kell állni, ami nem könnyű.

Kerekes-Bíró Éva

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában