Faültetés

2020.11.18. 20:47

Felajánlásokból zöldítették Hajdúszoboszlót

Mintegy 450 ezer forint gyűlt össze erre a célra.

Gömbkőrisek, gyorsan megnövő amerikai hársak, oszlopos szilek, díszcseresznye és egy ovi kérésére fűzfa gyarapítja mostantól a zöld környezetet Hajdúszoboszlón. A fákat – helyenként két-három-öt darabot – a polgármester, az önkormányzati képviselők, az MI Hajdúszoboszlóért civil szervezet tagjai, és a felajánlók saját kezűleg, a városgazdálkodási nzrt. dolgozóinak közreműködésével ültették el. Sok kisgyermek is megszemlélhette a munkát, sőt volt, ahol közreműködtek, miközben kíváncsian kérdezgették az óvónéniket, akik szívesen beszéltek nekik a történésről, a faültetés fontosságáról. A korábbi Szent István parki fakivágások mértékét, módját felháborodással fogadó egyesület figyelemfelhívó kampánynak szánta a mostani faültetést.

Fotó: Tibai Irma

– Nincs ötletgazda, többünkben egyszerre fakadt meg a szemléletformálás gondolata. Főleg a második ütemű fürdőparki fakivágások idején, amelyek közül ugyan több eset utólag megindokolt volt, de összességében tekintve bántotta a zöldérzetünket. Nem lettünk a gondolattól kertészmérnökök, ezért szakemberek segítségét kértük – nyilatkozta a megvalósítás fő koordinátora, dr. Kovács Gergely alpolgármester, önkormányzati képviselő, a MI Hajdúszoboszlóért Egyesület tagja. A fajtákat attól függően választották ki, hol indokolt a mielőbbi árnyékadó lombozat, kisebb oviudvarnál pedig inkább az esztétikumot vették figyelembe. – Ám a legfontosabb szempont az volt, hogy főként „gyermekjárta” helyszínekre kerüljenek a növények – tudtuk meg Biró Anita MI-tag önkormányzati képviselőtől.

A modern és innovatív egyesület örömmel fogadja, ha a jövőben mások is tesznek ilyen felajánlást a városban. Tervük az is, hogy a Tessedik és a Hóvirág utcai véderdők megújulhassanak, visszakapják egy régi funkcójukat, hogy az emberek látogathassák e természeti helyeket. – A mostani vírusos idők mutatják, fontosak azok a helyek, ahová a lakosok kimehetnek levegőzni természetes környezetbe – hangsúlyozta az alpolgármester.

Tibai Irma

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában