Egy nap után mehettek haza

2020.11.14. 16:51

Üres kollégiumi szobák, digitális munkarend a nyíradonyi középiskolában is

Alighogy visszajöttek az őszi szünetről a nyíradonyi középiskola diákjai, máris csomagolhattak össze, és indulhattak haza a hétfőn kihirdetett járványügyi vészhelyzet intézkedései miatt. Az iskola helyzetét bonyolítja, hogy vannak az országhatáron túlról érkezett tanulói is, sőt van egy olyan diák, akinek igen sajátos a helyzete.

Fotó: Google Street View

– Az őszi szünet után még meg sem teltek a kollégiumi szobák, máris kiürültek. Az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett, a koronavírus terjedését akadályozó óvintézkedések között volt az is, hogy 9. évfolyamtól online oktatásra térnek át az iskolák, illetve zárnak a kollégiumok. Ezek okán a környező településeken élő diákok már kedden délután hazaköltöztek. A határon túli tanulók az őszi szünet utáni negatív koronavírusteszt-eredmény hiányában még be sem költözhettek a kollégiumba. Tesztelésük az első tanítási napon megtörtént, már csak az eredményekre vártak. Ezen a héten lett volna lehetőségük visszaköltözni. Ez azonban meghiúsult.

„Egyetlenegy kollégiumi tanuló maradt, akinek az elhelyezéséről sajátos helyzete miatt továbbra is gondoskodnak”

– tájékoztatott a kollégium jelenlegi helyzetéről Berekszászi Natália, a Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium vezetője.

Tart a felmérés

A középfokú osztályokban zavartalanul, órarend szerint megkezdődött az online oktatás szerdán reggel. Nagy előny a tavasszal szerzett tapasztalat, az akkor bevált oktatási felületeket alkalmazzák, és a már jól működő csoportbontásokat használják ismét. A pedagógusok többsége a közép- és általános iskolában is tanít, ezért az intézmény falain belül tartják a digitális órákat is, hogy jelen tudjanak lenni a személyes tanórákon – tette hozzá az intézményvezető.

Berekszászi Natália igazgatónő és tantestülete ismét nagy kihívás előtt áll | Fotó: Blascsák Kata

Egyetlen gimnáziumi tanuló jelezte, hogy sem internettel, sem informatikai eszközzel nem rendelkezik. Az ő esetében folyik az egyeztetés, igyekeznek megoldani a helyzetet. A többi diáknak van digitális eszköze, okostelefonja. Jelenleg annak a felmérése zajlik, hogy az online oktatásra használt alkalmazások elérhetőek-e ezeken az okostelefonokon. Az igazgatónő egyelőre nem tudja, lesz-e a tavaszihoz hasonlóan ingyenes internetcsomag elérésére lehetőség (időközben kiderült: lesz – a szerk.). Ugyanis a legnagyobb problémát az jelenti, hogy több tanítvány csak mobilinternettel rendelkezik, ez jelentősen megnehezíti hosszabb távon a digitális oktatást.

– A járványhelyzetet figyelembe véve élni fognak a kormány által felajánlott egyéni és kiscsoportos konzultációk lehetőségével, mert az érettségi előtt álló diákoknak nagy szükségük van a kontaktórákra – hangsúlyozta Berekszászi Natália.

Blascsák Kata

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában