még várhatnak a munkagépek

2021.02.22. 11:30

Egyelőre nem épül a belső úthálózat a Déli Gazdasági Övezetben

Egyetlen ajánlat sem érkezett, ezért sikertelen volt az úthálózat második ütemének építésére kiírt közbeszerzési eljárás – derült ki a Közbeszerzési Értesítőből, amely arról is beszámol, hogy húszezer köbméternyi aszfaltburkolat létesül az északnyugati határban.

Az ipari parkhoz kötődő közlekedésfejlesztés egyik fontos mozzanata volt a 47-es főúton az osztályozós csomópont megépítése, mellyel 2019 novemberében készültek el | Fotó: Napló-archív

Fotó: Napló-archív

A debreceni önkormányzat beruházásában a Déli Gazdasági Övezet megközelíthetőségének javítása céljából az első ütemben már megépült az ötágú körforgalom; a következő beruházás terveiben feltáró úthálózat építése, ahhoz kapcsolódóan vízellátási, csapadékvíz-elvezetési, szennyvízelvezetési, közvilágítási, hírközlési létesítmények kiépítése szükséges.

A részletes leírás szerint csaknem másfél kilométer belső úthálózat építése a feladat a körforgalomtól kezdve kétszer egy sávon, buszöblökkel. A körforgalmú csomópontnál lévő kerékpár­utat meghosszabbítják a jobb oldalon 189 méteren. Másfél kilométernyi ivóvízvezeték is épülne tűzcsappal, víz­óraaknákkal, bekötővezetékekkel, ugyanennyi szenny­vízvezeték tisztítóaknákkal, szennyvízátemelővel, nyomóvezetékkel. Kialakítanak gravitációs csapadékvízcsatornát, hozzá aknákat, víznyelőket, záportározót.

Közvilágítás létesülhet földkábellel, 54 oszloppal, valamint hírközlési rendszert is építenek. A leendő út mentén fákat ugyancsak ültetnek, teljes talajcserével, háromirányú karózással, és 132 cserjét kiirtanak.

Az eljárás nyílt és gyorsított, mivel az önkormányzat a Déli Gazdasági Övezet területét befektetési célú hasznosításra szánja. A potenciális befektetőkkel történő tárgyalások folyamán a város pozíciója az egyéb – befektetési helyszín szempontjából versenytársnak minősülő – városokhoz képest lényegesen gyengébb olyan infrastruktúra biztosítása nélkül, mely a befektetői döntések szempontjából meghatározó jelentőséggel bír. Az egyik legfontosabb ilyen infrastruktúra a terület úthálózata, melynek mielőbbi kivitelezése a befektetői elvárásokra tekintettel kiemelt jelentőségű – indokol a közbeszerzési kiírás dokumentuma.

Az ipari parkhoz kötődő közlekedésfejlesztés egyik fontos mozzanata volt a 47-es főúton az osztályozós csomópont megépítése, mellyel 2019 novemberében készültek el | Fotó: Napló-archív

Utak, vezetékek épülhetnek

Húszezer köbméternyi aszfaltburkolat létesül a beruházással az északnyugati határban.

8,6 milliárd forintból építhet a tiszakécskei központú Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. utakat és vízvezetékeket az Észak-Nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztés részeként, önkormányzati beruházásban

– derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

Út- és kerékpárút-építési, csapadékvíz-elvezetési, valamint szennyvíz- és vízvezeték-építési kivitelezési munkák első ütemére szól a megbízás. A részletes leírás szerint többek közt csaknem 100 ezer köbméternyi humuszt kell leszedni, 130 ezer köbméternyi töltést készíteni helyben kitermelt anyagból, összesen 20 ezer köbméternyi aszfaltburkolatot építeni közúton, kerékpárúton és járdán. 8 kilométernyi út és 6 kilométernyi kerékpárút készül. Zárt csapadékcsatorna, nyílt csapadékvíz-elvezető árok, gravitációs szennyvíz­elvezető csatorna is épül, továbbá négy kilométernyi ivóvízvezeték. 5,2 kilométernyi közvilágítási hálózat létesül, valamint hírközlési alépítmény-hálózat.

A nyílt és gyorsított eljárás győztese nettó 8 milliárd 690 millió 540 ezer forintért végzi a munkát. Rajta kívül még három cég tett ajánlatot, 8 milliárd 792 millió 449 ezer, 8 milliárd 855 millió, valamint 9 milliárd 105 millió 362 ezer forint értékben.

Az Észak-Nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó fejlesztések része a korábban megkezdett vasútépítés is | Fotó: Napló-archív

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában