Sakkfeladvány

2021.04.01. 15:03

Egy gyors tőrdöfés végez a figyelmetlen világossal – vidd be a találatot!

Friss feladványunk mellett az előző feladat megoldását is közzétesszük.

Nemrégiben elindítottuk sakkrovatunkat, amellyel a táblajáték és sportág szerelmeseinek kínálunk rendszeres agytornát. Közreműködik Balogh Sándor sakkmester, aki egyúttal A sakk az Élet szimulátora nevű blog szerzője.

Az előző feladványban arra kerestük a választ, hogy a játékban résztvevő olvasóink a fenti diagram alapján a világos jelzett lépését követően mire jutnak a sötéttel.

A megoldás

A király biztonsága, védelme az egyik legfontosabb feladat. Számtalan kombinációs lehetőségre adódik alkalom a nem kellően védett király ellen. A b5 gyalogot levadászó f1 futó a későbbiekben hiányozni fog a védelemből. Hogyan is sejthette volna a világos ezt a mennydörgésszerű veszedelem-áradatot, ami lépése megtételét követően rászakad! 1. Bxd4 – a huszár és a vezér visszaütésére hatalmas anyagi fölénybe kerül a sötét, így nem marad más, mint a gyaloggal való ütés. 2. cxd4 –amire újabb elfogadhatatlan áldozat következik: 2. Fxd4+! Nem ajánlott visszaütni a vezérrel, mert arra jönne a Hxf3+ és elesett a vezér – ezért a világos király kilép a sakkból: 3.Kf1. A most következő lépés az eddigieknél is ámulatba ejtőbb: 3. – Vxg2 – 4. Kxg2 Fh3+ és matt. Amennyiben a világos király nem üt vissza g2-n, hanem kilép f1-re, akkor is mattot kap: 4. Ke1 Vf2+ és matt.

A következő feladvány

Egy jól irányzott, pontos és gyors tőrdöfés végez a figyelmetlen világossal. Vidd be a találatot!

Az aktuális feladvány megoldását a soron következő ábrával együtt közöljük. Az újabb fejtörőkért keresse sakkrovatunkat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában