Civaqua-program

2021.05.17. 17:15

A Civaqua miatt megy az adok-kapok

A Momentum debreceni szervezete szerint a Civaqua csigalassú vánszorgás. Tavaly indítottak aláírásgyűjtést annak érdekében, hogy a debreceni városvezetés élére álljon a Tócót, a Nagyerdőt és az erdőspusztai tavakat újjáélesztő Civaqua-program megvalósításának – írják a lapunkhoz is eljuttatott közleményükben. – Akkor Papp László, Debrecen polgármestere úgy nyilatkozott: nyitott kapukat döngetünk, hiszen a Civaqua megépítése már a „küszöbön áll” – olvasható levelükben. A szervezet helyi képviselői, Mándi László és Szabó Bence azt panaszolják, hogy közel egy év telt el azóta, és az egyetlen előrelépés, hogy két hete megjelent a Civaqua első ütemére szóló közbeszerzési felhívás. Mint írják, bár az első ütemre a kormány 16 milliárd forint támogatást ígért, semmilyen hír nincs arról, hogy a második és a harmadik ütem megépítését miből finanszírozzák.

A debreceni polgármester hivatal nem hagyta szó nélkül a Momentum írását. – Magyarország Kormánya 16,25 milliárd forinttal támogatja a Civaqua-program első szakaszát és a második ütem tervezését. A város vezetésének és a térség országgyűlési képviselőinek köszönhető, hogy a kormány támogatja a program megvalósítását. A Momentumnak ebben semmilyen szerepe nincs – szögezték le, hozzátéve, a programot a város minden meghatározó szereplője támogatja, a kormány pedig nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánította.

A hivatal emlékeztetett, az első ütemben a Tócó-ér kapja meg az éltető vizet, másodpercenként kétszázhetven litert. Ez nemcsak a vízi életközösség fennmaradását, a vízfolyáshoz kapcsolódó mocsárrétek életét fogja biztosítani, de gazdagítani fogja városunk látnivalóit is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában