Elsőnek lenni nagy felelősség

2021.05.06. 16:11

Debrecenben vették át okleveleiket az első magyar „űrkatonák”

Molnár Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is részt vett az eseményen.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Befejeződött a Debreceni Egyetemen a Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe című tanfolyam, az ezt elsőként elvégző magyar katonáknak Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára adta át az oklevelet csütörtökön az egyetem aulájában – írta az MTI.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa az oklevélátadón azt mondta, „a 21. század emberének a történelmét a világűrben írják”. Köszönetet mondott a katonáknak azért, hogy „elfogadták az ország hívó szavát” és elsőként elvégezték a három egyetem – a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – példaértékű közös vállalásában megszervezett űrtanfolyamot.

Ferencz Orsolya (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese kiemelte: elsőnek lenni dicsőség, de nagy felelősség is, mert nincs kitaposott ösvény, eljárás, ezt az „űrkatonák” fogják kialakítani. Hozzátette: 2030-2040 táján a nagyhatalmak a vezetési pontokat kitelepítik a világűrbe, és nyilvánvalóan megjelennek az űrfegyverek is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában