koszorúzás

2021.10.12. 18:39

Gróf Klebelsberg Kunóra, az egykori vallás- és közoktatásügyi miniszterre emlékeztek Debrecenben

Halálának 89. évfordulója alkalmából koszorúzással tisztelegtek Gróf Klebelsberg Kunó munkássága előtt a Debreceni Egyetem épülete előtt lévő szobornál.

Fotó: Czinege Melinda

Az eseményen köszöntőt mondott Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese. – Ha végignézek azokon az embereken, akik itt ma megjelentek, két szó jut szembe: a becsület és a tisztesség. Úgy gondolom, nagyszerű dolog tisztelegni egy olyan ember előtt, aki becsülettel megszolgálta a hazát. Fontosnak tartom, hogy mindenki elkötelezett legyen valamilyen irányba. A modellváltástól függetlenül a Debreceni Egyetem itt van, és mindig is itt lesz – hangsúlyozta.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy Klebelsberg rengeteg mindent tervezett és ért el, mert nem a szavak, hanem a tettek embere volt.

– Jól érzékelte, hogy az oktatás, a kutatás, a kultúra, az összefogás, a szolidaritás, és a munka az alapja egy társadalom felemelkedésének. Ő ennek érdekében mindent meg is tett. Az általa alkotott jogszabályok lehetőséget adtak, hogy kellő forrás, infrastruktúra és humánerőforrás álljon rendelkezésre annak érdekében, hogy ezen cél megvalósulhasson. Így tudott létrejönni hazánkban három év alatt több mint 5000 népiskola, előmozdítva ezzel a széles néptömegek oktatását és az analfabetizmus leküzdését. Egy igazi államférfi és hazafi volt, akit a Debreceni Tudományegyetem 1927-ben Honoris Causa doktorrá avatott. Önzetlenül, óriási munkabírással végrehajtotta nemes küldetését, hogy a magyar nemzet a kultúra, a tudás, a szolidaritás és az együttműködés mentén felemelkedjen. Az utókornak kötelessége fejet hajtani tevékenysége előtt és tisztelni emberi nagyságát.

A koszorúzáson közreműködtek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói.

Panyiczki-Berényi Viktória

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában