Honvédelem

2 órája

Miért voltak olasz katonák Hajdúsámsonban? – videóval

Csak úgy ropogtak a fegyverek szerdán. Az olasz Hegyivadász Dandár magyar katonákkal közösen tartott épületharcászati gyakorlatot a helyi lőszerraktárban.

Haon.hu

Épületharcászatot gyakoroltak a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport (FLF BG – Forward Land Forces Battle Group) alárendeltségéhez tartozó magyar és olasz katonák Hajdúsámsonban, október 10-én, közölte a Magyar Honvédség hivatalos oldala.

Az épületharcászatot gyakorolták magyar és olasz katonák Hajdúsámsonban
Az épületharcászatot gyakorolták magyar és olasz katonák Hajdúsámsonban
Forrás: Honvédelem.hu

Mint írták, az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár már régóta épületharcászati célokra használja a Magyar Honvédség korábbi hajdúsámsoni laktanyájának lőszerraktárát. Az Olasz Hadsereg részét képező, az Alpesi Katonai Erők Parancsnoksága alá tartozó Brigata Alpina Julia (Hegyivadász Dandár) katonái a hajdúhadházi gyakorlótéren folytatott kiképzés után az épületharcászat szakmai fortélyait gyakorolják. A tűzcsoport- és rajszinten végrehajtott gyakorlatot három szakaszellenőrző foglalkozás követi:

először a régi legénységi szállásként és irodaépületként funkcionáló objektumot kell megtisztítaniuk, majd városi átjárót kell nyitniuk az egyik egészségügyi épületnél, végül utcai lesállást kell kiépíteniük és fenntartaniuk.

Ezért volt fontos épületharcászatot gyakorolni Hajdúsámsonban

Bonyolult folyamat előzi meg a konkrét épületharcászati feladatok végrehajtását, bár az olasz hegyivadász dandár tagjai a könnyűgyalogsághoz tartoznak, így az épületharcászat kiképzésük fontos része, emlékeztet a Honvédelem.hu. A NATO kiválósági központjában továbbképzett magyar szakoktatók minden segítséget megadnak a partnernemzet képviselőinek, ismertetik a katonai szövetség irányelveinek megfelelő hazai eljárásmódokat, amelyekkel tapasztalatot cserélhetnek. És hogy mivel lőnek a katonák a látványos feladatvégrehajtás során?

Az épület képzeletbeli megtisztítása airsoft fegyverekkel történik, hogy legyen azonnali visszacsatolás, másrészt komolyan vesszük a szcenáriót, például sérült alájátszóink is vannak

– mondta az épületharcászati kiképzésen Hetényi Botond alezredes, az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár 39. Gépesített Lövészzászlóaljának parancsnoka.

Az épületharcászatot gyakorolták magyar és olasz katonák Hajdúsámsonban
Airsoft fegyverekkel gyakorlatoztak a katonák
Forrás: Honvédelem.hu

Az épületharcászat egyik kulcsa a higgadtság és felkészültség: a szakaszparancsnoknak pontosan tudnia kell, hogyan mozgassa a csoportokat. – Korábban voltak olyan népszerű elméletek, hogy szaladjanak végig a katonák a házakon, de ez a dinamikus elképzelés megbukott, mert jelentős emberáldozati veszteséggel járt. Inkább a tűztámogatás dominál a mai megoldásoknál – húzta alá az alezredes, kiemelve:

az épületharcászati kiképzés azért is fontos, mert az épített objektumokban történő harc elsajátítása alapvetés minden egyes lövészalakulatnál.

– Minden támadásnak és védelemnek része az épületeknél és épületekben zajló harc, különösen azokban a régiókban, ahol elég sűrűn követik egymást a települések, falvak. Magyarország és számos egyéb ország ilyen területnek számít – mondta, hozzátéve: szerinte valamennyi manőveralakulat kiképzésének legalább a negyven százalékát a városi harc elsajátításának kellene kitennie.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában