a lakosság is leadhatja a gallyakat

2021.11.24. 16:09

Nincs már annyi illegális hulladéklerakás Kabán

A hónap végétől kezdődik a településen a gallyak begyűjtése.

Az önkormányzat azt kéri, hogy az elszállításhoz idejében, de a forgalmat nem akadályozva helyezzék ki a gallyhulladékot az út mellé | Illusztráció: MW-archív

Fotó: Makovics Kornél

Összesen száz fuvarral, mezőgazdasági vontatók segítségével gyűjtik össze a gallyakat a településen a közfoglalkoztatási programban résztvevők. Hatan szerepelnek ebben a közmunkaprogramban, ők végzik el a gyűjtést és a feldolgozást is. A helyi önkormányzat a gyűjtés idejéről és tudnivalóiról a hivatalos honlapján közzétett felhívásban tájékoztatta a lakosságot. Eszerint begyűjtik a hulladékot november 30-tól egészen december 10-ig reggel nyolc és délután kettő óra között a település azon területén, ahol a kommunális hulladékot csütörtökön gyűjtik. Azon a területen pedig, ahol ugyanez péntekenként szokott lenni, ott december 6-tól december 17-ig szintén 8 és 14 óra között viszik el a gallyakat.

A lakosok a gallyakat az út melletti közterületre az adott begyűjtési időszak első napján már reggel héttől kihelyezhetik, de úgy, hogy az a forgalmat ne akadályozza. Érdemes erre az időpontra figyelni, hiszen az önkormányzat tájékoztatása alapján egy utcában mindössze egyszer végeznek begyűjtést. Aki lemarad erről az időpontról, az már ne is pótolja az elmaradását, mivel a későn kihelyezett gallyhulladékért már nem mennek vissza a begyűjtést végzők.

Az önkormányzat azt kéri, hogy az elszállításhoz idejében, de a forgalmat nem akadályozva helyezzék ki a gallyhulladékot az út mellé | Illusztráció: MW-archív

Komposzt lesz belőle

A lakosság a gallyhulladékot nemcsak most, hanem egész évben folyamatosan kihordhatja a település kijelölt telephelyére – erről Győrfi Sándorné igazgatási és városüzemeltetési osztályvezető beszélt a Napló érdeklődésére.

Mint elmondta, hagyományosan november végén, december elején gyűjtik be szervezetten a lakosságtól, ilyenkor azok is legálisan szabadulhatnak meg a zöldhulladéktól, akiknek egyébként nincs módjuk maguktól a telephelyre elszállítani azt. A begyűjtött gallyakat a válogatás után feldolgozzák.

A vékony gallyakat bedaráljuk, majd komposztáljuk. A vastagabbakat fűrészeljük, és egy év elteltével télen a telephely vegyes tüzelésű fűtésében hasznosítjuk

– mondta.

Már 2015 óta működik Kabán a közmunkaprogramban komposztáló, ahol kimondottan zöldhulladékot gyűjtenek. Ezt a kezdetekkor még kétheti rendszerességgel, illetve idén már csak havi egy alkalommal gyűjtötték a lakosságtól. A komposztot tavasszal, a növénytermesz­tésben hasznosítják. Az igazgatási és városüzemeltetési osztályvezető a tapasztalataikat megosztva arról is tájékoztatott, hogy a rendszeres begyűjtés az illegális hulladékelhelyezést nagyban visszaszorította.

– Ennyi év alatt a lakosság hozzászokott, sőt igénye is van rá – hangsúlyozta a szakember.

BBI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában