Vizes gondok

2022.10.25. 15:32

Az ólom szempontjából a belvárosi víz a legkockázatosabb Debrecenben

Térképen az ólomkockázat, nézze meg a saját lakhelyét!

Forrás: Illusztráció/Freepik

A vezetékes víz a legtöbb településen kiváló minőségű Magyarországon, de a régi vízvezetékekből ólom kerülhet a csapvízbe, ami veszélyes – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Facebook-oldalán, az Egészségügyi Világszervezet „Ólom prevenciós hetéhez” kapcsolódva.
Azt írták, az elosztóhálózatokban – annak nem megfelelő anyaga vagy állapota miatt – megjelenhetnek bizonyos káros anyagok. Az egyik ilyen az ólom, amely elsősorban a régi épületekben lévő ólomcsövekből kerülhet a csapvizünkbe. Az NNK térképet is mellékelt, amely segítségével bárki megtudhatja, lakóhelye szerint mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata. 

Azt írták, a térkép az országos ólomkockázat-felmérés eredményein alapul, amelyben 2800 mintát vizsgáltak meg. Az ólomkockázat épülettömb-szinten van megadva, ezért egy adott épület, lakás kockázata eltérhet az épülettömbre becsült átlagos kockázattól, mivel egy régi építésű, magas kockázatúnak ítélt épülettömbön belül lehet új építésű épület (aminek a kockázata alacsony) és ennek a fordítottja is igaz lehet. A kockázatot az is csökkenti, ha egy régi épületben a régi ólom vízvezetékeket már kicserélték. A kockázat pontosabb meghatározásához a honlap látogatói – ajánlja az NNK – használják a kockázati kalkulátort is.

A térképen Debrecennek a belvárosa az, ahol jelentős az ólomkockázat, a városrészben a „nagyon magas” és a „magas” színezésű területből van messze a legtöbb. A Csapó, a Nyíl és a Rákóczi utcák háromszögében hasonló a helyzet.
Hajdúszoboszlón „közepes” kockázatú az Arany János, a Rákóczi, a Hőforrás és az Árpád utca közötti terület, és például Bodaszőlő is ilyen színt kapott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában