Válaszokat várnak

2022.10.26. 13:50

BMW-gyár építése: a török kapcsolat

Kérdésekkel fordul a városvezetőkhöz a Civil Fórum Debrecen Egyesület a csütörtöki közgyűlésen.

Forrás: Czinege Melinda

Van-e török-ügy? – ezzel a kérdéssel fordul a Civil Fórum Debrecen Egyesület a városvezetéshez a csütörtöki közgyűlésen. Gondola Zsolt Zoárd önkormányzati képviselő a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: egyesületük a pártokkal ellentétben nem politikai sikerekre törekszik, a céljuk, hogy Debrecen lakosait minél szélesebb körben tájékoztassák a várost érintő ügyekről.

A közgyűlésen kérdéseket tesznek fel a városvezetésnek, a mostani sajtótájékoztatóval mintegy lehetőséget adnak a felkészülésre. 

– A BMW-cég egyes gyáregységeinek megépítésére egy török kivitelezővel szerződött. Ebbe sajnos nincs túl sok beleszólásunk, bár úgy gondolom, a magyar központi kormányzatnak, valamint a polgármesteri vezetésnek ez ügyben lehetne néhány szava. A török kivitelező jelezte, hogy vendégmunkásokat fog Debrecenbe hozni, akik elszállásolása konténerházakban, az építési területen fog megvalósulni – vázolta a helyzetet Gondola Zsolt Zoárd, majd ehhez kapcsolódóan sorolta kérdéseit: Tudott-e arról Debrecen vezetése, hogy a BMW egy ilyen „vendégmunkás invázióra” készül? Tudja-e, hány török vendégmunkás érkezik a városba? Felkészült-e a város a fogadásukra közegészségügyi, közbiztonsági, tömegközlekedési szempontból? Milyen módon fogják ezek a vendégmunkások Debrecen közüzemeit, infrastruktúráját használni? Vajon a város fel van-e készülve arra, hogy esetleg tömegesen külföldi vendégmunkások jelennek meg az utcáin?

Megjegyezte: ezek azért is fontos kérdések, mert a kínai akkumulátorgyárnak „előszezonja, próbája” ez az építkezés. – Azért szeretnénk ezekre a kérdésekre mielőbb választ kapni, hogy a debrecenieket megnyugtassuk; amennyiben tényleg vendégmunkások jönnek tömegesen, akkor erre a város dolgozzon ki valamilyen projektet, hogyan tudja az ő ittlétüket, együttélésüket, a kulturális, vallási különbségeket majd kezelni – tette hozzá.

SzT

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában