Évértékelő

2023.02.04. 13:00

Pozitívan tekint Hajdúsámson jövőjébe Antal Szabolcs polgármester

Nehézségek közepette is a fejlesztésekre fókuszál a város.

Idén is fordíthat uniós forrásokat fejlesztésekre Hajdúsámson. Képen: Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke (balról) támogatási tanúsítványt adott át decemberben Antal Szabolcs polgármesternek

Forrás: Napló-Archív

Hazánk elmúlt három évének egyik legnehezebbje volt a 2022-es. Ahogy kilábaltunk a koronavírus-járvány okozta nehézségekből, az Oroszország és Ukrajna között kialakult – és katonai hadműveletekbe átfordult – konfliktus újabb kihívásokat gördített hazánk és az egész európai térség elé. 

– Igyekeztünk mi is reagálni a szomszédban zajló háború minket érintő következményeire: segélycsomagokat vittünk a határhoz kollégáinkkal és a református tiszteletessel, menekült családoknak biztosítottunk átmeneti szállást a Sámsonkerti Közösségi Házban – idézte fel a Hajdú Online megkeresésére Antal Szabolcs polgármester. Akkoriban még ők sem gondolták volna, hogy elhúzódhat a háború és az elszabaduló energiaárak miatt az önkormányzatnak is meg kellett hoznia intézményeit érintő takarékossági intézkedéseit.

Antal Szabolcs Hajdúsámson HAON
Antal Szabolcs polgármester 
Forrás: Napló-Archív

A nehézségek ellenére is sikeresek

A nehézségek ellenére, a fejlesztésekben egy rendkívüli évet tudtak zárni. Négy aszfaltozott utcával lett gazdagabb a település és hamarosan átadják az új bringaparkot. A lakosság egy nagyon régi igénye teljesült: a városközpontban megépült a Penny Áruház. Folyamatos volt az útkarbantartás és az illegális hulladék felszámolása, a zöldhulladék-lerakóhelyet egy nagyobb és biztonságosabb részre helyezték át. A városi temető üzemeltetését január 15 óta az önkormányzat látja el, a szolgáltatást igénybe vevőket, hozzátartozókat, családokat semmiféle tekintetben nem érinti a változás. 

Az év utolsó képviselő-testületi ülésén egy nagyon fontos döntés született az energiatakarékosság jegyében. Míg más önkormányzatok a közvilágítással próbálnak spórolni az adott helyzetben, mi kiírtuk közbeszerzésre a közvilágítási lámpatestek cseréjét – az egész várost lefedve – a legkorszerűbb LED-es rendszerre. Ezzel teljesen meg fog újulni a város képe a megvilágított órákban. A kormánytól önkormányzati épületeink rezsivédelmére 42 millió forint támogatásban részesültünk, mely nagy segítséget jelent költségvetésünkben

 – fogalmazott a polgármester.

A tél folyamán tüzelőtámogatást adtak a rászoruló lakosoknak, családoknak. A 65 év felettieket pénzutalvánnyal segítették, a gyermekvédelmi támogatásra jogosultak gyermekenkénti plusz pénzbeli juttatásban részesültek. Egy pályázatnak köszönhetően pedig több színvonalas rendezvényt is tartott az önkormányzat.

Több utcát is leaszfaltoznak

– Jelenlegi feladataink közül prioritást élvez az ivóvíz-ellátó rendszer korszerűsítése, melynek teljesítménye az elmúlt évek lakosságnövekedése miatt már nem elegendő. Nemrég saját erőből el is kezdtük a kapacitásbővítést a nyomóvezeték gerincének nagyobb átmérőjűre történő cseréjével

 – folytatta a városvezető. 2023-ban nyertes pályázatoknak köszönhetően több utcát teljesen leaszfaltoznak, járdákat újítanak fel. Önkormányzati épületen energetikai korszerűsítést hajtanak végre.  

– Elbírálás alatt van egy nagy beruházásunk: egy sportcsarnok építése a városközpontban. Bízom benne, hogy a 2023-as esztendő pozitív változásokat fog hozni az életünkben, és ami a legfontosabb, hogy a szomszédos országunkban befejeződjön a háború – zárta gondolatait Antal Szabolcs.

Dandé Melinda

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában