Párthír

2023.08.10. 16:28

Többnyelvű Debrecen-táblát helyezett ki a Jobbik-Konzervatívok – reagált rá a Fidesz

A vendégmunkások betelepítése szerintük lenyomná a helyi béreket.

Haon.hu

Forrás: Czinege Melinda

Három nyelven megfogalmazott helységnévtáblát kötöztek ki a Mikepércsi út egyik Debrecen táblája alá a Jobbik-Konzervatívok képviselői csütörtökön délután. Lukács László elmondta, ezzel jelezni szerették volna, milyen jövő vár Debrecenre. A párt frakcióvezetője szerint ugyanis a kormány eltökélt abban, hogy félmillió vendégmunkást telepítsen az országba. Komoly veszélynek nevezte, hogy a migráns munkások megváltoztathatják a város polgári kultúráját és összetételét.

Lukács László (balról) és Keresztesy Gergő
Forrás: Czinege Melinda

Keresztesy Gergő, a Jobbik-Konzervatívok Hajdú-Bihar vármegyei önkormányzati képviselője szerint az újonnan épülő beruházások által teremtett állásokat lehetetlen feltölteni helyi munkaerővel. Kifogásolta, hogy míg a debreceni fiatalok a fővárosba vagy külföldre költöznek, a betöltetlen állásokat olcsó, keleti vendégmunkásokkal akarja a kormány pótolni. Ez szerinte nagy mértékben leszorítaná a béreket a régióban.

Engedély nélkül nem lehet munkásszállót építeni

A debreceni Fidesz-KDNP-frakció közleményben ragált az elhangzottakra. Szerintük a Jobbik-Konzervatívok igazán ismernék Debrecent, akkor több mint 100 nemzet nyelvén írnák ki, amit akarnak, hiszen a Debreceni Egyetemen több mint 100 nemzet diákjai tanulnak évek óta. Itt élnek közöttünk békében és minden tiszteletet megadnak a debrecenieknek. Mint írják, a városvezetés és a Fidesz-KDNP frakció ellenben az ellenzékkel, minden egyes nap azon dolgozik, hogy Debrecenbe a jövő iparágai települjenek minden szigorú környezetvédelmi szabály betartása mellett, biztosítva a debreceniek számára helyben a stabil és jól jövedelmező munkahelyeket, az anyagi biztonságot, a fiatalok számára pedig a megfelelő debreceni jövőképet.

Elítélik, hogy egyes ellenzéki politikusok, köztük a Jobbik-Konzervatívok képviselői is a lakosság szándékos megtévesztésével lépten-nyomon munkásszállók, „migránstelepek” létesítését, valamint vendégmunkások tízezreit vizionálják Debrecenben és a város azon területein, ahol azok nem létesíthetők.

A debreceni Fidesz nyomatékosította, hogy engedély nélkül nem lehet munkásszállót sem építeni, sem létesíteni Debrecenben. 

Amennyiben bárki illegálisan létesít, vagy épít ilyet, és erről tudomást szerez a polgármesteri hivatal, akkor helyszíni ellenőrzést tartanak, és bezáratják a helyet, az érintett üzemeltetőt pedig eltiltják a tevékenységtől. Azt, hogy kertvárosi, családiházas övezetekben meglévő ingatlanokból valaki munkásszállót alakítson ki, a helyi szabályozási terv nem teszi lehetővé, ezt sem a főépítész iroda, sem pedig a város jegyzője nem engedélyezi – írják.

Szavaik szerint a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője azzal sincs tisztában, hogy az országgyűlés új, a korábbinál szigorúbb törvényt alkotott a közelmúltban a vendégmunkások foglalkoztatására, ami szerint csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van. Ráadásul akkor is csak olyan állásban, amelyet bár megpróbáltak magyar munkaerővel betölteni és az nem sikerült. A szabályok nem engedik meg a vendégmunkások családegyesítését, illetve letelepedését és a tartózkodási engedélyük maximum két évre lehet érvényes.

A Fidesz szerint a Jobbik-Konzervatívok is beállt azon baloldali pártok sorába, akiknek nincs más céljuk, mint a debreceni beruházások megakadályozásával, a város gazdaságát, a munkahelyek ezreit tönkretegyék, ezáltal a város és a debreceni családok jövőjét veszélyeztessék.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában